Biserica Ortodoxa Romana se afla pe ultima suta de metri in cursa pentru intrarea in Uniunea Europeana. La ultimele sinoade s-au luat masuri care schimba canoane si pravile vechi de mai bine de o mie de ani. Modificarea statutului femeilor in viata religioasa, accelerarea si intarirea activitatii filantropice si sociale sunt puse alaturi de dinamizarea misionariatului si de deschiderea tot mai mare catre romanii din Diaspora. Atitudinea contemplativa a vechii biserici romanesti a cam luat sfarsit. Potrivit declaratiilor oficiale si noilor initiative propuse, Biserica Ortodoxa a inceput sa se implice tot mai puternic in viata sociala a comunitatilor.
Reimpartirea teritoriala a spatiului ortodox prin infiintarea de noi episcopii si mitropolii duce la o apropiere mai stransa intre ierarhi si credinciosi. Infiintarea in ultimii ani a cel putin patru episcopii si, mai nou, ruperea Mitropoliei Clujului de Mitropolia Ardealului arata clar tendinta de descentralizare si eficientizare a mamutului spiritual reprezentat de ortodoxia romaneasca. Pregatirile pentru aderare facute de BOR au luat-o inaintea celor facute pe plan politic. Astfel, din decembrie 2005, a fost deschisa la Bruxelles Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa Uniunea Europeana. Terenul si cladirea reprezentantei au fost deja cumparate de Biserica, iar IPS Iosif, Mitropolitul pentru Europa Occidentala, este portavocea intereselor ortodoxe romanesti la "inaltele comitete si comitii" ale forului european.
Pe de alta parte, in tara, Sinodul a reformat sistemul alegerilor incepand de la simplii protopopi pana la alegerea de patriarh. Pentru a se elimina "campaniile electorale" care se pare ca mai mult dauneaza decat ajuta ortodoxia, s-a luat masura ca nominalizarile de candidati pentru scaunele ierarhice sa fie facute numai in ziua alegerilor. Astfel, sunt eliminate sforariile de culise pentru un pretendent sau altul. ßi tot legat de UE, Biserica Ortodoxa Romana este hotarata sa impuna vesticilor respectul fata de traditiile si de credinta ortodoxa romaneasca.