Intr-adevar, in aceste zile de canicula fierbinte, marile sarbatori crestinesti sunt departe. Atat de departe, incat mintea infierbantata a unui lider care se pregateste de alegeri scoate ca pe o perla neslefuita panseul: "Iisus Hristos a fost primul comunist". Si inca: "Desi unii au spus ca epoca de glorie a Bisericii din Moldova a inceput in 1991, eu sunt nevoit sa precizez ca ea a inceput cu 10 ani mai tarziu" (in 2001, odata cu venirea la putere a comunistilor in Republica Moldova).
Aceasta este deci tara, iar liderul este presedintele ei, Vladimir Voronin, la o intrunire la Manastirea Condrita. O inalta fata bisericeasca, episcopul de Balti, declara ca Biserica i-a sustinut intotdeauna pe comunisti si "o sa va sustinem si mai departe, iar daca IPS Vladimir o sa ne dea "zelionii svet" (unda verde), vom indemna oamenii sa voteze Partidul Comunist". Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove era prezent, iar ziarul "Flux" ne descrie fara comentarii reactia sa la asimilarea lui Iisus cu "primul comunist": "Mitropolitul a zambit".
In sustinerea argumentelor sale, Voronin invoca Biserica Romano-Catolica. "Amintiti-va cum Biserica Romano-Catolica l-a sustinut pe Lech Walesa". El ar fi, va sa zica, un Lech Walesa, care marturisea intr-un interviu ca a citit in viata lui o singura carte, anume Biblia.
De la un fost militian sovietic nu putem avea pretentii mai mari, dar reactia fetelor bisericesti ne-a facut sa ridicam din sprancene a mirare, apoi sa privim numaidecat in jos jenati. Ziarul "Flux", intr-un editorial recent, vrea sa explice: Prea-Sfintitul Marchel, episcop de Balti, ar fi fost inscaunat in urma interventiilor personale ale presedintelui Voronin pe langa Patriarhia Rusa. Miza electorala a interventiei de acum este Legea cultelor, prima dupa dobandirea independentei Republicii, pe care presedintele a refuzat luna trecuta sa o promulge si a trimis-o Parlamentului spre modificare. Dupa aceasta, intalnirea de la Condrita capata noi semnificatii: Legea cultelor contra voturilor credinciosilor. Ce-ar fi zis, oare, Fiul lui Dumnezeu despre un asemenea troc? Nu incape indoiala, l-ar fi alungat pe fariseu si pe camatar de pe treptele templului.
Ma intrebam odata cine greseste pasii in tangoul Bucuresti-Chisinau, cine pune proptele unirii cu Basarabia. Daca aceasta gandire inseamna Basarabia, atunci eu sunt cel care pun proptele si il prefer pe Dumnezeu. Dar mi-e greu sa cred ca romanii de peste Prut vor subscrie si nu vor sanctiona erezia. In fine, pot sa inteleg si gandurile presedintelui Vladimir Voronin, ca pe ale unui doritor de unitate - dar nu cu Romania, ci cu Transnistria.