Actiunea in forta a procurorilor DNA pune mari probleme pentru campania electorala aflata in derulare. Toata lumea, chiar si politicienii, stau cu ochii pe ancheta privind "valiza cu bani", pe care Becali o pregatise, se spune, pentru a o da jucatorilor Universitatii Cluj in cazul in care ar fi rupt macar un egal in meciul cu CFR Cluj.
Unii sunt inclinati sa creada ca este vorba de o diversiune menita sa abata atentia cetateneasca de la lupta electorala. Adrian Nastase se arata chiar indignat. "Povestile de genul Becali sunt o modalitate de a duce discutia din campania electorala, pe teme care sunt absolut penibile. Nu vreau sa spun ca DNA, Parchetul sau Politia nu trebuie sa cerceteze daca in fotbal sunt probleme, probabil banuim cu totii ca sunt unele probleme, dar, va intreb eu acum, asta este prioritar, acestea sunt problemele prioritare ale Romaniei?", spune Nastase.
Asa o fi, numai ca asta-i viata. "Valiza cu bani" exista, iar domnul Nastase ar trebui sa fie constient ca pentru o astfel de situatie de vina sunt si politicienii. Sebastian Bodu observa foarte bine ca "in Europa civilizata, la care am aderat fara ca lui Gigi Becali sa-i pese, sume atat de mari se transfera prin banci, cu plata taxelor si impozitelor aferente, mai ales cand, asa cum sustine acesta, tranzactia nu are nimic ilegal. Altfel se ajunge, ca in cazul de fata, la grave acuzatii de coruptie, care, daca se vor adeveri, vor arunca o umbra asupra fotbalului romanesc".
Cu alte cuvinte, legea romaneasca facuta de politicieni este ori extrem de permisiva, ori nu este respectata cu buna stiinta. In ambele cazuri avem de-a face cu disfunctionalitati grave. Motiv pentru care faptul ca "valiza cu bani" muta atentia generala de la campania electorala, moment important in viata societatii, la un alt eveniment nu trebuie sa ne mire. Chiar si daca acest lucru ar fi fost regizat. Dar de cine? Nu cumva tot de politicieni, maestrii in arta loviturilor sub centura?