In sfirsit organizatiile jurnalistilor au reusit sa impuna guvernului un proiect vizavi de publicitatea de stat. Conventia Organizatiilor de Media, din care Monitorul face parte, a initiat un proiect care se afla pe masa guvernantilor si trebuie apoi sa fie discutat in Parlament.
Spun in sfirsit pentru ca, daca se va aplica legea respectiva, s-a cam terminat cu banii aruncati aiurea, porecliti publicitate si fiind de fapt sponsorizari ascunse ale diverselor foi volante. Cu totii ne-am distrat cind am vazut ca isi face reclama CFR Marfa sau asociatia controlorilor de zbor de la Tarom sau multe alte regii si monopoluri, pentru care reclama este inutila. De fapt nu era reclama, directorii de acolo isi plateau ziaristii prieteni din banii statului. In viitor publicitatea se va acorda in conditii de totala transparenta, ofertantul va trebui sa explice clar ce doreste, care sint conditiile si ce are de oferit. Ce e mai interesant este ca autoritatea de stat va trebui sa faca si un referat de oportunitate. Adica va trebui sa explice dom i director sau functionarul public de ce a vrut sa dea reclama si de ce a ales un anume ziar, pe ce baza.
Daca se va aplica legea asta, eu cred ca piata romana de media va imploda. Si nu numai cea nationala, ci mai ales cea locala. Adica o multime de ziare de cartier si alte foi volante vor disparea si nu vor mai trai din pomana statului. Si asa e si normal sa fie. Daca au politicienii prieteni, sa le dea bani dela ei, nu din buzunarul statului.
Va deveni mai greu pentru ca sefii institutiilor statului, indiferent daca sint numiti sau alesi, vor trebui brusc sa faca hirtii in care sa explice ce fac cu banii de reclama. Asta va fi interesant de urmarit, mai ales ca amenzile pentru incalcarea legii vor fi de zeci de milioane de lei. Iar, pe deasupra, nu se va mai astepta autosesizarea Curtii de Conturi, ci oricine va avea posibilitatea sa faca acest lucru. Lucrurile se vor schimba dramatic, pentru ca evident ca nici un director si nici un ales nu vor da bani din buzunarul propriu ca sa fie prieteni cu ziaristii.
Asta daca se va aproba legea, pentru ca exista si un daca, politicienii se stie ca vor sa fie prieteni cu toata lumea, iar asa ceva ar aduce o gramada de proteste de la ziare, chiar daca nu a auzit nimeni de ele. Vom vedea daca actuala putere va face la fel ca PSD, aruncind cu bani in stinga si in dreapta sau va urmari doar eficienta reclamei si grija fata de banul public.