Am scris demult noi ca declararea asta a averilor e un fel de cine e mai tare, aratat electoratului. Unul are zece miliarde, unul doispe, unul mai putine, dar are case mai multe. Totul e sa arate poporului ca tot politician ramine cea mai banoasa meserie. Acum o sa vedem impreuna ce se intimpla daca cineva nu isi scrie toate cele in declaratia de avere. Prefectul a sesizat procurorii ca presedintele Consiliului Judetean nu si-a trecut acolo toate veniturile sau ceva de genul asta. Si cica pedepsele sint penale pentru asta si se poate declansa controlul averii lui Constantin Contac.
Si ce daca se declanseaza, asta e alta problema. Doar asa ca sa fie frecat Contac, sa aiba treaba si sa-l tina ocupat. Pina si cei mai amariti politisti de pe Prut au reusit sa isi gaseasca bunici bogate, care le-au dat banii sa isi faca vile, pentru Contac cu atitea firme e nimica toata sa justifice toti banii, pina la ultimul leut. Ca nu i-a declarat pe toti o fi penal, dar destul de greu sa demonstrezi asta, odata ce isi declara respectivul in declaratie numai dividende anuale de cinci miliarde. In schimb nu trece acolo venituri de doua sute de milioane. Daca era invers, mai merita, asa e doar o chestie care sa aiba ca efect ca vine o echipa de oameni sa ii masoare gardul lui Contac si sa ii inventarieze vesela, chestie destul de stresanta, e drept.
Dealtfel nu stiu nici ce noima a avut faptul ca aceste sume nu au fost trecute de Contac in declaratia respectiva, cum spuneam la miliardele declarate deja, ce mai contau citeva sute de milioane pe an. Dar asta e lumea politicienilor si motivele si actiunile lor sint altceva si tin de alte cauze.
Sint curios chiar cum se va termina asta. Va fi gasit Contac vinovat, vor trece sa ii masoare averea, dupa aia ce ii vor face. E primul caz, cel putin de care stiu eu in care e sesizata o inadvertenta in declaratia de avere. Asta desi la publicarea declaratiilor respective noi am sesizat si scris asa la prima geana cel putin zece omisiuni si inca pe atitea cazuri in care nevestele, ginerii si copiii demnitarilor s-au imbogatit brusc ca sa ramina politicianul sarac si cinstit. Dar atunci nu s-a sesizat nimeni, probabil au sarit peste articol cind au citit ziarul.
Pentru ca problema tot asta ramine, nu marimea averii, ci cum e dobindita aceasta. Eu vreau sa stiu cu cit s-a imbogatit un politician in patru ani de mandat si dupa aceea vreau sa mai stiu cum a facut asta, legal sau ilegal. Asta e de urmarit si sint suficiente organe de control in Romania care sa faca asa ceva si fara sesizari de la prefect. Pina se va intimpla asta declaratiile de avere vor ramine o expozitie de case, masini si conturi. Iar singurul efect al publicarii lor va fi ca si pina acum, cresterea numarului celor are vor sa devina politicieni, ca sa aiba si ei declaratie asa manoasa.