Se tot discuta de saptamini bune despre impactul asupra clasei politice si nu numai a scoaterii la lumina a dosarelor de colaborator sau informator a unora dintre cei care in regimul trecut au avut legaturi strinse cu Securitatea. Poate ca ma repet in ceea ce spun, dar mi se pare o aberatie lisita de argumente modalitatea in care verdictul colegiului CNSAS stabileste ca o persoana a facut sau nu politie politica. Sustin inca o data ca votul in acest caz nu are ce cauta. Este cit se poate de aberrant sa supui la vot daca cineva a facut sau nu politie politica. Aceste verdicte trebuie stabilite clar, pe fapte si documente, nu prin vot. E ca si cum s-ar supune la vot integritatea fizica a unui individ. Este ca si cum o comisie s-ar intruni si ar vota daca unul sau altul are sau nu doua miini sau doua picioare, ori daca are sau nu doi ochi. Nimic mai lipsit de logica nu am putut intilni in deciziile unor institutii publice. Miine-poimiine apare un consiliu care ar trebui sa voteze daca presedintele tarii are sau nu suvita. Dar poate ca acest lucru depinde de unghiul din care este privit presedintele.

Dezgropate pentru a arata motanul, cum se spune in popor, adversarilor politici, dosarele fostei Securitati au inceput sa faca din ce in ce mai multe victime, iar bulgarasul aruncat dintr-una din curtile prezidentiale s-a rostogolit atit de tare incit acum a produs o avalansa. Dosariada a adus tuturor romanilor imagini noi. Figura uneia dintre cele mai apreciate personalitati ale lumii politice a fost pusa in antiteza cu declaratiile aduse recent de aceasta dupa ce si-a descoperit, plina de uimire, cele citeva file date ofiterilor. Descrierile frumoase la care facea referire poetul sint acum supuse votului. Dar ce drept are unul sau altul sa voteze pentru trecutul meu? De ce trebuie pusa o stampila pe viitorul meu dupa exprimarea unui simplu vot, ce poate fi contestat pina la urma?

Ingroparea cu ajutorul dosarelor a unuia dintre palate, in eterna lupta pentru imagine, putere si posturi de conducere, a fost, insa, scapata de sub control si a inceput sa produca numeroase tinte pentru adversarii politici. Nu-i de mirare ca arma ce se va afla in mina politicienilor intrati in campanie electorala sa fie incarcata cu file de dosar.