Astept cu nerabdare sa vad efectele pe care le vor avea masurile luate de autoritatile romane pentru a-i indupleca pe muncitorii din domeniul constructiilor plecati in Occident sa revina in tara. Ce prime de instalare pot da oficialii romani pentru a-i convinge pe salahorii din acest domeniu sa lase joburile obtinute cu dificultate in tari straine si platite cu bani frumosi?

Pentru ce suma si-ar lasa muncitorii romani locurile de munca platite in euro in tarile cu adevarat civilizate? Si ca sa faca ce? Sa vina inapoi in Romania, sa munceasca in conditiile ca vai de lume oferite de firmele noastre de constructii? Sa primeasca salarii de mizerie si sa suporte nepotismul, mincatoria si linguseala specifica fiecarui loc de munca autohton?

Inainte de sarbatorile de iarna am primit vizita unei vechi cunostinte care munceste de trei ani in Italia. A indurat multe si a facut de toate, in domenii diverse. “S-a capatuit”, cum se spune. Acum are o casa, si-a mutat familia de la socri, si-a luat si “o bucatica de masina” si de doua ori pe an vine acasa, la familie, sta cite o luna - merge la mare, la munte - si pleaca din nou. Se bucura ca intram si noi in UE, pentru ca multe lucruri ii vor fi facilitate. Lucreaza legal, are cont in banca in Italia, dar familia ii lipseste zece luni pe an. Are un baiat de 18 ani si deja se gindeste sa-i caute de munca acolo, pentru ca la vara termina scoala si nu vrea sa faca o facultate. Nu acum, cel putin. Vrea sa aiba banul lui, pentru ca stie ce inseamna sa fii sarac. “Nu i-am putut oferi intotdeauna tot ce si-ar fi dorit. Acum vede ca se poate trai si altfel… e tinar, are forta de munca... lasa-l sa munceasca si sa vada cum se cistiga banul. Dar nu in Romania! Eu am muncit in Romania 19 ani. Am dat spaga la angajare, am carat cu sacosa la maistru si am hiit ca boul. Acum trag din greu, dar cistig de citeva ori mai mult”, imi spunea cunostinta mea.

Ce poti sa spui pentru a combate o asemenea conceptie? Ce i-ar putea spune un oficial roman unui asemenea om? Ca trebuie sa fie patriot, sa vina sa munceasca in tara de bastina pentru ca salariul minim in constructii va creste pina la 500 de lei pina la sfirsitul anului si ca va putea cistiga, la jumatatea anului 2008, chiar si 800 de euro? Pai omul de care va spun primeste 1.400 de euro pe luna de mai bine de un an. Iar in timpul liber mai face cite o lucrare si mai ia citeva sute de euro.

Repet: astept cu nerabdare sa vad citi muncitori se vor reintoarce in tara. Poate doar cei bolnavi, batrini sau cu ceva probleme cu legea. Pentru ca e greu de crezut, spre exemplu, ca un muncitor in constructii, care cistiga 1.800 de euro in Italia sau 2.000 de euro in Germania, va veni intins la cei 150 de euro promisi de Guvernul Romaniei.