Sarim cu totii ca arsi ori de cate ori strainii ne numesc, pe noi, romanii, tigani. Asta, indiferent ca este vorba de ' virtuozitate' - va mai amintiti oare ce scandal a fost iscat la amicalul Franta - Romania cand pe afisul intalnirii a fost pus un violonist ? - ori de gainariile pe care conationalii nostri le fac prin vest, indiferent ca este vorba de Italia, Spania, Franta sau Marea Britanie. (Oare cat de fericiti or fi acum nemtii care au scapat de vandalii romani care le furau banii cu tot cu seifuri ori austriecii care ramasesera fara lebede ?). Nu doar in tara apar reactii care mai de care mai sforaitoare, pentru a lua apararea romanilor, ca sunt pusi in aceeasi oala cu infractorii, ci si afara se fac mitinguri de protest pentru ca, pe drept cuvant, nu toti cei plecati sunt dusi la ciordeala, ci la munca, pentru a iesi din saracie.
Insa cum oare putem sa-i convingem pe europeni ca noi, romanii, nu suntem un neam de gainari, cand gainaria a ajuns sa fie vazuta cu ochiul liber si a ajuns sa defineasca viata romaneasca? Pai daca am ajuns in situatia in care un ministru ia spaga palinca si caltabosi, ce sa le mai cerem functionarasilor cu salarii de mizerie cand le sunt oferite peschesuri, in general de valoare derizorie, dar exista si comisioane babane, pentru a plimba mai repede o hartie pentru a fi semnata de sefi?
E clar, politica ne face iarasi de ras (a cata oare ? a mai stat cineva sa mai tina socoteala ?), iar politicienii, cand nu au de rezolvat probleme stringente, pun aceeasi placa ori de cate ori au ocazia, fara a se sesiza ca ne-am saturat de monotonul cliseu: sportul este cel mai bun ambasador al Romaniei. Si cum fotbalul isi taie partea regelui, evident ca atunci cand este vorba de sport toata lumea se gandeste la ce mai fac milionarii nostri in chiloti. I-au trebuit doi ani de munca asidua lui Mutu sa scape de tara scandalului drogurilor din Anglia, Lobont trebuie sa faca minuni intre buturi ca lumea sa uite ca fumeaza ca o locomotiva, Chivu trebuie sa joace cat mai bine de fiecare data pentru ca presa sa nu-i mai gaseasca vreo legatura amoroasa.
Dar ce ne facem cand spunem ca am scapat de toate bubele, dar ne tragem covorul de sub picioare ? Facem ce facem si reusim sa ajungem la rusinea cea mare, tocmai atunci cand trebuie sa fim de nota zece - vorba aia, jucam cu Olanda, ne batem la sefia grupei si vrem la Campionatul European. Adica ne comportam ca tiganii. Nu doar ca nu alegem sa jucam pe un stadion de cinci stele, cu gazon de calitate, cu cat mai multe locuri pentru a avea un puternic suport moral, ci ne inghesuim intr-o micuta arena care este departe de standardele europene. Poate ca am intelege ca o lupta se castiga si psihologic, punand adversarul sa joace dupa "muzica" aleasa, dar sa-ti bati joc de proprii suporteri, lasandu-i sa se calce in picioare pentru un bilet care este deja dat cuiva care trebuie sa mearga la meci pentru ca este trendy, este deja inacceptabil. O tiganie pe care numai noi, romanii, suntem asi in a o pune in scena.