De la inceputul anului s-a pus presiune, de la centru spre teritoriu, pe "descentralizatele" care nu sunt sau nu erau conduse de "sageti" liberale sau de persoane agreate de acestea, facandu-se jocurile pentru inca o schimbare. Inca una, probabil ultima inainte de alegerile locale si parlamentare, probabil cauzata tocmai de dorinta clara ca in teritoriu, ca si la centru, sa existe, in perioada urmatoare, in functii de conducere, numai "oameni siguri", de baza, si care, daca va fi cazul, sa nu strice in niciun fel imaginea actualei guvernari.

Chiar daca aceasta pare ca de-abia isi trage zilele, atacata, cel putin la nivel declarativ, din toate partile, jocurile schimbarii continua. Si asta se simte si prin Galati, unde, in unele institutii, deja schimbarea s-a facut, iar in altele ar putea urma. Modalitatile de punere in practica ale schimbarii sunt diferite si uneori imbraca forme de masuri nationale aplicate zica-se tuturor descentralizatelor de un anume tip doar pentru a scapa legal de persoane "nesigure politic" pentru cei ce sunt acum la putere si aliatii lor, la vedere sau din umbra.

Fie ca e vorba de o rocada, de trecerea celor "non-sageata" din primul in al doilea plan, pe motive zica-se personale, fie ca e vorba de suspendari si concursuri, facute in toata tara, ca sa nu bata la ochi, dar facute doar pentru a tria "credinciosii" de "necredinciosi", vantul schimbarii, fie ea si cu acte in regula, bate din ce in ce mai tare. Acum nu ca le-am plange de mila sefilor institutiilor cu pricina, pentru ca, oricare ar fi rezultatul jocului schimbarii, indiferent daca il pierd sau il castiga, mare lucru nu vor pati si sigur nu or sa ajunga in situatia in care sa nu aiba cu ce isi lua medicamente, sa isi plateasca ratele ori intretinerea. Singura problema este ca unii chiar au dovedit ca isi fac treaba si au mai avut grija sa rezolve si problemele populatiei care are nevoie de serviciile lor. Si ati zice ca toti ar trebui sa faca asta, numai ca, in practica, toata lumea stie ca nu e chiar asa.

Singurul efect negativ pe care il poate avea aceasta fierbere interna poate fi unul malefic, in situatia in care, intr-o institutie in care lucrurile merg bine, aduci un om care, poate, le va strica. Si gravitatea apare atunci cand "stricatul" iar le face viata grea oamenilor obisnuiti.