Unii au devenit subiecte de stiri cotidiene. Asta in masura in care au renuntat din disperare la orice si si-au expus drama pe toate posturile TV si pe paginile ziarelor care au acceptat sa ii asculte, considerandu-i buni de hranit tendinta de a gusta din plin povesti in care "moare capra vecinului" sau pur si simplu de umplut jurnalele unor zile mai sarace in evenimente. Dar oamenii disperati nu iau asta in seama, se multumesc chiar si cu o falsa compasiune. Tot sperand ca poate asa, cine stie, se vor face auziti. Tot sperand ca undeva este cineva ce le-ar putea rezolva problema.

Victimele retrocedarilor par insa a nu mai interesa prea mult pe nimeni. O evacuare a lor nu mai starneste acelasi zumzet social amplificat prin media ca inainte. Doar scandalul pe care il fac unii ajunsi la capatul rabdarii poate mai starneste o emotie pe ici, pe colo. In rest nimic. Totul se transeaza, cum e si normal, pe recile coridoare ale palatelor de justitie, sau prin sali de consiliu. Si nu intotdeauna dreptatea triumfa. De fapt si cei care ii evacuaza din casele ce le-au fost abuziv luate familiilor lor in perioada comunista au si ei dreptatea lor. Si, de multe ori, cei care recupereaza case din care bunicii sau strabunicii lor au fost dati afara nu au nicio vina ca au ajuns personaje negative. Sunt oameni carora statul le datora repararea unui abuz. Chit ca aceia care au suferit abuzul sunt de mult timp oale si ulcele. Dar dreptul urmasilor lor este indiscutabil, legal vorbind. Moral nu se stie.

Urmasii celor alungati acum zeci de ani din casele lor sunt in postura in care dau cel putin impresia ca fac o nedreptate aproape similara, dar altora. Numai ca, daca statul de atunci le-a dat stramosii afara din case, acum urmasilor lor tot statul le da dreptul sa ii dea pe altii afara din aceleasi case. Aceleasi tragedii, diferenta dintre ele fiind doar epoca in care au fost comise. Autoritatile propun proiecte, dar in cele din urma se spala pe mani ca Pilat din Pont si, in general, dau mai mult declaratii intelegatoare, simpatizind oarecum cu evacuatii, dar practic mai greu cu rezolvarea problemei. Pana cand ritmul constructiilor de noi locuinte nu va tine pasul cu cererea de pe piata, cam greu de rezolvat in mod real aceasta problema.