Un roman care lucreaza in strainatate afirma de curand ca noi suntem sclavii moderni ai Europei. Mana de lucru ieftina pe plantatii agricole de capsuni, lamai, portocali, maslini. çntre cei plecati se numara destui profesori si invatatori care si-au luat lumea in cap din cauza conditiilor mizere din tara. Daca vrei sa distrugi un popor, ii ataci organele vitale: sistemul de educatie, cel de sanatate si cel spiritual.
Preocuparea guvernantilor noilor puteri instalate dupa 1989 pentru mentinerea in viata a acestor sisteme a fost aproape nula. Medicii si pacientii sunt la limita disperarii din cauza unei gestionari dezastruoase a sistemului medical, iar invatamantul a ajuns sa aiba drept cadre de nadejde pensionarii si suplinitorii. Degeaba s-au infiintat zeci de universitati, daca baza invatamantului primar, secundar si liceal este la pamant.
Ministrii care au administrat invatamantul romanesc au fost la randul lor, cu exceptia unuia, niste dezastre nationale. De la Abramburica la marele psihoterapeut care viseaza retea de calculatoare in tot catunul din varful muntelui, dar lasa scolile fara profesori si biblioteci. Cu niste salarii mizerabile, care nu le ajung nici macar pentru achitarea abonamentelor pentru naveta, dascalii prefera sa faca orice altceva decat sa-si bata capul cu progeniturile noastre. La doua saptamani de la inceperea anului scolar, scoli cu nume mare din buricul targului nu au profesori de limbi straine, concursul fiind organizat de-abia in aceste zile. ßi la concurs se vor prezenta in majoritate absolventi de liceu si pensionari. Specialistii prefera sa se angajeze, in cel mai bun caz, la firme comerciale sau de IT, iar in cel mai rau caz sa plece ca baby-sitter sau capsunari in alte tari de soare pline. Dezastrul din sistem se repercuteaza asupra copiilor care, neavand exemplele mentorilor lor, au ajuns sa considere scoala o pierdere de vreme si prefera sa bata strazile si Internet-caféurile, devenind dependenti de drogurile veritabile sau de cele informatice.
Citirea unei carti la aceasta ora este pentru ei cea mai teribila corvoada. Exemplul imbogatitilor din hotii si din tunuri sau cultivarea in viata publica a inculturii, a primitivismului si a vulgaritatii le da speranta ca vor reusi in viata fara a citi macar o pagina. çnteleapta vorba romaneasca legata de carte si parte acum si-a schimbat sensul. Acum, daca iti tocesti coatele in scoli si biblioteci, ajungi un paria al societatii. Locurile din fata sunt rezervate smecherilor, hotilor sau celor cu PCR-ul (Pila, Cunostinta, Relatia) bine pus la pus la punct. Distrugerea sistemului educational direct sau indirect prin masuri economico-financiare va duce la degenerarea celor care vin dupa noi, ajungand sa fie simple unelte vorbitoare pe plantatiile industriale ale grangurilor europeni.