O parte a societatii romanesti a trait ultimele 15 - 16 luni intr-un fel de satisfactie trandafirie. Partidul Social Democrat, intrupatorul tuturor relelor societatii romanesti, a fost eliminat din puterea executiva centrala prin votul electoratului. Partidul toxic, mostenitorul comunistilor, aparatorul securistilor, corupatorul jurnalistilor - nu-mi aduc aminte toate epitetele - a fost pus la colt, unii, mai curajosi, trimitandu-l la lada de gunoi a istoriei. Adrian Nastase, il cappo di tuti cappi, coruptul cu aere de nobil, a fost eliminat din toate functiile. Ion Iliescu a pierdut cursa pentru presedintia partidului. Dan Ioan Popescu da cu subsemnatul la Parchet.
La conducerea tarii s-a instalat o echipa in frunte cu marele castigator electoral al anului 2004, Traian Basescu, cel care a castigat si Primaria Capitalei, si presedintia tarii in mai putin de sapte luni. O epoca noua parea ca se asterne peste relieful binecuvantat al Romaniei: coruptii in puscarii, Romania in Europa, cu taxe mici si sperante mari.
Dupa un an si jumatate, situatia este putin schimbata, dar retorica a ramas aceeasi. Valurile de inundatii au dovedit ca administratia publica nu este pregatita sa faca fata dezastrelor. De vina este PSD, ca numai el a condus tara 12 din cei 16 ani care au trecut de la Revolutie. Gripa aviara a cuprins sute de comune si zeci de orase. De vina este numai PSD, pentru ca pesedistii au importat curcani care au imbolnavit pasaretul. Comisia Europeana nu da nici un verdict privind aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007. De vina este Bulgaria, pentru ca acolo a fost instabilitate politica si nu si-a facut temele fata de comisari. Bugetul a pierdut un miliard de euro prin aplicarea aberanta a cotei unice de impozitare. De vina este numai FMI, care nu intelege particularitatile economiei romanesti. Trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak, iar SRI si presedintele Basescu au fost obligati sa faca eforturi mari - inclusiv o plata de - cate oare? - milioane de euro, pentru a-i salva. Plata nu se regaseste in conturile nationale si nici in buget. De vina este insa un membru de partid, Hayssam, care platea cotizatia la Sectorul 1 Bucuresti, PSD. Presedintele Basescu doreste fuziunea PD cu PNL. Dar fuziunea este respinsa de liberali. De vina nu poate fi decat PSD, care face tot felul de aranjamente politice cu gruparea Patriciu-Tariceanu din PNL.
In acest timp, FMI spune Comisiei Europene ca Romania are o politica fiscala aventurista si ca nu va putea sa-si indeplineasca obligatiile de stat membru. Cu alte cuvinte, in loc sa aduca solutii intr-o Uniune destul de framantata, Romania va aduce probleme. Comisia Europeana isi trimite cei mai inalti emisari la Bucuresti sa spuna ca eforturile administrative de integrare au incetinit si ca nu prea mai este timp pentru o aderare buna la 1 ianuarie 2007. Ambasadorii incep sa acuze birocratia si incompetenta din administratie, ba chiar adauga ceva si despre coruptie. Ciudat! Credeam ca marea coruptie a fost eradicata in Romania, dupa cum a declarat presedintele prin strainataturi. Oamenii stau la cozi sa cumpere medicamente. Scolile stau cate trei - patru saptamani pentru ca dascalii sunt in greva. Sindicatele ies in strada ca tot nu le asculta nimeni. Pana si controlorii fiscali sunt in greva, dar greva lor nu este luata in seama, caci prea multe spagi si comisioane au primit de la fiecare dintre noi. Privatizarea s-a oprit. Firmele acumuleaza arierate. Tara pare sa nu mai aiba nici o directie.
Trezirea la realitate este mai dura decat orice mahmureala dupa o petrecere prelungita cu licori bahice. Casta bine platita a consultantilor politici, analistilor de televiziune, editorialistilor de trust privat incepe sa caute o iesire din acest sistem, in care singura institutie care da impresia ca functioneaza este SRI. SRI rezolva criza irakiana. SRI pune la dispozitie inregistrari cu Patriciu - intr-un articol publicat intr-un ziar american, casa de avocatura care il asista spune ca va cere statului roman sute de milioane de dolari daune pentru incalcarea procedurilor legale. Nu-i nimic, romanii platesc. SRI gaseste sursele gripei aviare. Ministrul justitiei cere ca interceptarea telefoanelor fara aprobare sa se prelungeasca de la patru luni la sase luni. Pentru aceasta se vor cumpara niste echipamente noi si performante de la niste firme cunoscute de cei din sistem, firme serioase, nu gluma.
In octombrie 2006 s-ar putea ca europenii sa decida sa ne mai dea un an de asteptare.
Ar fi cam timpul necesar pentru deplina trezire la realitate.