Am trait s-o vedem si p-asta. In premiera absoluta in Romania, un fost prim-ministru este invinuit pentru coruptie. Mai precis, capul de acuzare este "luare de mita", iar Adrian Nastase, caci despre el este vorba daca nu v-ati prins, acuza Cotroceniul de instrumentarea unui dosar politic impotriva sa. "A innebunit lupul!", a perorat autosuspendatul presedinte executiv al PSD intr-o conferinta de presa, preluand textul unei reclame comerciale, dar facand in acelasi timp o trimitere evidenta la lupul de mare de la Palatul Cotroceni.
Replicile lui Adrian Nastase, pe alocuri mirosind a amenintare, nu ne-au lasat nici un dubiu. Dosarul lui legat de terenul - si blocul construit pe el de fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu - din Strada Zambaccian se va finaliza cu un mare NUP (neinceperea urmaririi penale - n.r.) pe coperta. Jurist talentat, Nastase stie ca infractiunea de luare de mita poate fi probata doar prin inscrisuri, martori, interceptari telefonice. Ba, mai mult, trebuie dovedita in instanta si existenta unei intelegeri clare intre mituit si mituitor. Vor reusi procurorii acest lucru? Putin probabil.
Mai multe sanse de reusita are in schimb distrugerea lui Nastase ca om politic, lucru de care proaspatul invinuit il acuza public pe Traian Basescu. Eliminarea lui Nastase din prima linie nu i-ar da satisfactie doar lui Basescu, ci si unei bune parti din PSD care vrea de mai multa vreme sa scape de el.
Care ar fi punctul de intalnire al celor doua parti, Basescu si PSD? Pai, chiar grupul reprezentat de un fost Senator al partidului, fost sef de Servicii secrete si de Administratie prezidentiala. Cel care s-a dus la Cotroceni sa-si ofere serviciile, fie ca este vorba de siguranta nationala, fie de lupta anticoruptie, imediat dupa ce Ion Iliescu a pierdut functia de sef al partidului in favoarea lui Geoana. Da, este vorba despre Ioan Talpes, care, printre altele, a instrumentat si dosarul Rompetrol in timp ce se afla la Cotroceni.
Dupa cum se vede, razboiul se desfasoara de ceva vreme, insa abia acum au inceput sa fie plimbate pe la DNA nume grele. Dupa unii, se mai pregatesc sa viziteze institutia lui Daniel Morar pesedistul Miron Mitrea - ale carui sforarii in interiorul partidului au inceput sa deranjeze anumite interese - si premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu, in cazul Rompetrol.