Invitat la o conferinta recenta a Aliantei, presedintele Basescu, teoretic impartial, conform Constitutiei, a aratat cu degetul intins spre adevaratul dusman care - in viziunea dinsului - este PSD. Dintre partipanti nu a sarit nimeni sa-i spuna presedintelui ca graieste prostii, ba, dimpotriva, i-au tinut hagul intr-o mistocareala ieftina, marcata de ropote de aplauze. Au tacut chiar si cei mai in virsta, probabil nu isi mai amintesc cum, in urma cu jumatate de secol, puternicii acelor zile, comunistii, identificau "dusmanul de clasa " in mosieri si de burghezi, adica de exact ceea ce astazi reprezinta modelul de succes al omului de afaceri.
Tema prezidentiala cu aratatul inamicului nu este noua, ea a fost folosita cu mult succes in campania electorala si, putin reincalzita, da foarte bine la sondaje, ca vede lumea ce presedinte istet avem si cum s-a prins el cine sint ticalosii din tara asta. Numai ca PSD nu-i format doar din Nastase, Iacobov, Sechelariu, Oprisan si alti citiva cercetati penal, unii trecuti prin arest si eliberati de judecatori care si-au permis sa aiba o parere diferita de cea oficiala, prezidentiala. Principalul partid de opozitie are poate sute de mii de membri, ori este greu de crezut ca toti acestia sint lichele, smenari, profitori, spagari.
Consecintele acuzelor prezidentiale se vad mai peste tot in actul de administratie, de la consiliile locale incapabile sa ia decizii decit strunite politic, fiind pline de dusmani, pina in parlament, unde dusmanii blocheaza legi. Adica, in conformitate cu doctrina democrato-liberala, propavaduita de presedintele tarii, dusmani sint ceilalti, iar oamenii buni se gasesc numai la Alianta.
Ca de fiecare data, dusmania inceteaza ca prin farmec atunci cind interesele personale sint puse la bataie, iar politicienii fraternizeaza intr-o deplina concordie, asa cum s-a petrecut cind si-au votat parlamentarii noile privilegii.
Fara a fi la fel de virulent, dar in realitate spunind acelasi lucru, PSD arata prin Mircea Geoana spre alt dusman, adica Alianta si sutele ei de mii de membri. Efectul nu este altul decit ca, raspunzind cu aceeasi moneda politica, amplifica ura reciproca a celor doua tabere. La alte popoare politicienii s-au invatat sa convietuiasca, aplica acele subtilitati care ii deosebesc de omul de rind, diplomatia, compromisul, negocierea. N-ar fi exclus ca si politicieni de alte neamuri sa fie mistuiti de dorinta de a-si cara unul altuia suturi in gura, numai ca ei trebuie sa dea socoteala alegatorilor, pe care nu ii intereseaza dueluri de opereta, ci fapte concrete. Ori la noi asa ceva, un politician sa dea socoteala, pur si simplu este de neimaginat.
Dar daca Basescu are dreptate? Dar daca si Geoana are dreptate? Atunci si PSD dar si Alianta reprezinta dusmanul nostru. Altfel spus, adevaratul dusman il reprezinta de fapt politicienii si e chiar placut sa ii mai auzi spunind si adevarul, chiar daca numai pe jumatate. Intotdeauna despre jumatatea cealalta.