Putini sunt cei care sa nu fi auzit macar o data poezia lui Nicolae Labis, "Moartea caprioarei". Putine serbari scolare ratau, cel putin inainte de 1989, momentul poetic cu pricina. Multi dintre parintii, dar mai ales bunicii prezenti isi stergeau o lacrima ascunsa, poate nu atat din pricina scenei uciderii animalului nevinovat, cat a versurilor de inceput, care le aminteau de cumplita seceta de dupa razboi, in care au fost oameni care au murit, efectiv, de foame.
"Seceta a ucis orice boare de vant./Soarele s-a topit si a curs pe pamant./A ramas cerul fierbinte si gol./Ciuturile scot din fantana namol./ Peste paduri tot mai des focuri, focuri,/Danseaza salbatice, satanice jocuri."... Iata ca, din nefericire, versurile par mai actuale ca oricand. Chiar daca fiecare vers pare un cap de stire de televiziune, situatia ramane, in esenta, la fel de nenorocita ca acum 60 de ani.
Sate ramase fara apa de baut, animale vandute pe nimic de amaratii care nu mai au cu ce sa le hraneasca si, peste caldura cumplita care ucide oameni pe strada, "focuri, focuri", tot mai greu de tinut de control, un "scenariu" care nu are cum sa bucure pe nimeni. Cel mult, pe cei pentru care stirile pline de nenorociri le sporesc simtitor audientele intr-un sezon considerat, prin definitie, "mort".
Printre ghinionisti se numara, intr-un fel, chiar si actualul Guvern, care, oricata bunavointa ar avea, este pus intr-o situatie foarte grea si nu pare a fi capabil sa gaseasca solutii intr-o situatie extrem de dificila. Degeaba se tot vorbeste despre repunerea in functiune a sistemului national de irigatii. Costurile ar fi enorme, dupa ce, in "buna" traditie a poporului nostru din sistemul respectiv, tot felul de ticalosi au furat tot ce se putea vinde sau folosi in gospodarie. Lasand la o parte ca astfel de sisteme sunt viabile pentru suprafete agricole mari, si nu pentru loturile minuscule pe care le detin agricultorii care traiesc de pe urma lotului personal.
Marii ghinionisti sunt insa cei care compun marea masa a populatiei, cei pentru care dublarea pretului painii sau marirea considerabila a pretului legumelor le afecteaza grav "cosul zilnic", din ce in ce mai gol. Cei care sunt, din pacate, actori amarati in atat de trist de actuala varianta a poeziei lui Nicolae Labis.