Cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor organizeaza mai multe actiuni, intre orele 10:30 si 15:00. Totul va incepe cu o conferinta de presa organizata la sediul OJPC Bihor, dupa care inspectorii OJPC vor oferi informare, consiliere, distribuire de materiale publicitare, primire de reclamatii in: Piata Agroalimentara Rogerius; supermarketul "Crisul" Oradea si supermarketul "Lotus" Oradea.
Conceptul privind ,"drepturile consumatorilor" isi are originea in "Carta drepturilor consumatorilor" definita de fostul presedinte al SUA John Fitzgerald Kennedy, in data de 15 martie 1962, sub forma unui mesaj adresat Congresului american, sustinand existenta a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat si dreptul de a alege produse si servicii. Desi Carta nu a fost definitivata, ea ramane importanta prin conturarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor. Ea a servit drept model de referinta la elaborarea legilor de protectie a consumatorilor care au aparut intre anii '70 si‘80 in SUA si in alte tari de pe continentul american (Canada, Mexic), cat si in Europa (Belgia, Franta, Germania, Suedia).
Ziua de 15 martie 1962 reprezinta momentul istoric al nasterii miscarii mondiale privind protectia consumatorilor, Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori declarand aceasta zi "Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor". Comisia Comunitatii europene a adoptat in 1975 "Programul pentru o politica de protectie si informare a consumatorilor", iar Organizatia Natiunilor Unite a adoptat, prin Rezolutia nr. 39/248 din 8 aprilie 1985, "Principiile directoare pentru protectia consumatorilor". Potrivit acestui document "guvernele tuturor tarilor trebuie sa dezvolte, sa intareasca si sa mentina o politica puternica de protectie a consumatorilor, tinand cont de principiile directoare declarate".
Cristiana Bigan, director executiv la OJPC, ne-a comunicat ca actiunile se fac in colaborare cu Asociatia pentru Protectia Consumatorului Oradea si Federatia Asociatiilor pentru Protectia Consumatorilor Bihor, care asigura voluntariatul pentru distribuirea materialelor publicitare. De asemenea, inspectorii vor executa o actiune de cercetare a pietei privind respectarea drepturilor consumatorilor, la care vor participa si reprezentanti ai Asociatiei pentru Protectia Consumatorului Oradea si ai Federatiei Asociatiilor pentru Protectia Consumatorilor Bihor in locurile indicate mai sus.