Societatile care se ocupa de transferul rapid de bani au intrat in vizorul Inspectoratului de Concurenta Constanta. Institutia a efectuat o analiza preliminara privind incheierea unor contracte de exclusivitate intre acestea si bancile colaboratoare. In cazul in care Consiliul Concurentei va decide ca s-au incalcat legile concurentei, vor fi luate masurile prevazute de lege. Incepand de anul acesta, Inspectoratul de Concurenta ar putea deschide propriile anchete in cazul in care suspecteaza ca agentii economici din judet au incalcat legislatia in vigoare.
"Am efectuat o examinare preliminara cu privire la incheierea unor contracte de exclusivitate intre societatile care se ocupa cu transferul rapid de bani si bancile colaboratoare. Practic bancile care incheiau un contract cu una dintre aceste societati nu mai aveau voie sa semneze contracte cu alte societati concurente", a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica. Printre agentii economici examinati se numara si Western Union si Money Gram.

North Star Shipping controleaza Metal SA

"In prezent datele au fost transmise la Consiliul Concurentei pentru a fi analizate si pentru luarea deciziei de deschidere a investigatiei. De asemenea, tot in cadrul unor cercetari preliminare, am constatat ca societatea North Star Shipping Constanta a cumparat un pachet semnificativ de actiuni de la Metal SA Constanta, ceea ce a dus la schimbarea controlului la societatea din urma. Acest lucru echivaleaza cu o concentrare economica. Am sesizat Consiliul Concurentei in vederea emiterii unei notificari, deoarece aceasta concentrare indeplinea si conditiile de prag valoric", sustine Ioan Badica. In mod normal, deoarece suma cifrei de afaceri a celor doua societati depaseste zece milioane de euro, cumpararea pachetului de actiuni trebuia notificata la Consiliul Concurentei, pentru a fi sau nu aprobata. In cazul in care piata respectiva ar fi fost afectata de tranzactia respectiva, achizitionarea actiunilor nu ar fi fost aprobata. "Tranzactia efectuata este de dimensiuni nationale, din cauza cifrelor de afaceri mari a celor doua societati, de aceea trebuia autorizata de Consiliul Concurentei", este de parere Badica.

Anchetele vor fi facute la Constanta

Incepand de anul viitor este posibil ca toate anchetele la nivel local, care implica mediul de afaceri din judet, sa nu mai fie realizate de Consiliul Concurentei, ci de catre inspectoratele judetene. "Anul acesta ne asteptam la modificari in legislatie privind reorganizarea interna la nivelul Consiliului Concurentei. Se doreste impulsionarea activitatii inspectorilor de concurenta. Mai exact, vor fi date competente si inspectoratelor judetene de concurenta in ceea ce priveste finalizarea cercetarilor privind incalcarea legilor concurentei", a afirmat inspectorul sef. In prezent inspectoratele judetene efectueaza cercetari preliminare in cazul in care apar suspiciuni de incalcare a legii, si datele adunate sunt transmise la Bucuresti, ancheta urmand sa fie finalizata de inspectorii Consiliului Concurentei. Din cauza solicitarilor numeroase, anchetele sunt finalizate intr-o perioada de timp destul de mare. Trecerea lor la nivel local ar putea face ca timpul de solutionare sa scada considerabil. In plus, odata cu dezvoltarea mediului de afaceri din Romania, si atributiile Consiliului Concurentei vor creste, ceea ce face ca transferarea unor competente la nivel local sa fie binevenita.