Vesti bune pentru patroni si salariati. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, promite reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 6% anul viitor, desigur, daca bugetul pentru 2008 va putea suporta aceasta reducere. Potrivit Mediafax, acesta nu a precizat daca scaderea cotei va fi aplicata la angajati sau angajatori. Vosganian a adaugat insa ca autoritatile trebuie sa stabileasca fondurile care vor fi afectate de diminuarea contributiilor sociale.
Reprezentantii ministrul apreciaza ca, daca nivelul contributiilor se va reduce cu 6%, banii vor ramane in sistemul economic, iar o parte din fonduri se vor intoarce la buget sub forma de impozite.
Mai mult, ministrul Economiei si Finantelor promite si pensii mai mari pentru persoanele in varsta de peste 45 de ani. Acestea vor putea beneficia de pensii de stat mai mari, dupa ce sistemul de pensii administrate privat va fi functional si va elimina partial presiunea pe buget.
Ministrul a mai aratat ca cele doua sisteme de pensii vor functiona in paralel, iar persoanele in varsta de peste 45 de ani vor ramane contribuabili doar in sistemul public de pensii. (A.S.)