Scaderea cursului valutar afecteaza grav activitatea societatilor economice, este de parere Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget - Finante din Senat, citat de Rompres. Vosganian a declarat ca este necesar ca BNR sa se implice pe piata valutara, pentru stoparea scaderii cursului euro, care influenteaza negativ exportul produselor romanesti, in special in industria textila. Cursul de schimb al euro a iesit de pe palierul de control si risca sa devina un adevarat pericol pentru exportatori. La acest fapt se adauga si concurenta asiatica existenta pe piata lohnului, unde atit mina de lucru, cit si produsul finit sint mult mai ieftine decit pe piata romaneasca. Nu vreau sa fac speculatii, insa cred ca ar trebui ca BNR sa se implice in mod serios pe piata valutara“, a mentionat Varujan Vosganian.

Pierderile exportatorilor sint evidente. Ei vind pentru acelasi pret in euro sau dolari produse prelucrate cu costuri in lei. Exportatorii au cerut, recent, BNR sa le permita sa faca platile catre furnizorii interni in euro, pentru a evita riscul valutar. Constitutia Romaniei nu permite insa acest lucru.

BNR intentioneaza sa mentina flotarea controlata a leului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine regimul de flotare controlata pentru moneda nationala inca pentru citiva ani, dupa ce a trecut, in aceasta luna, la un regim de tintire directa a inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de Reuters. Popa a afirmat ca, potrivit noii strategii adoptate de BNR, institutia va publica trimestrial rapoarte privind tinta inflatiei pe parcursul urmatorilor doi ani, ceea ce va duce la cresterea transparentei si a credibilitatii institutiei.

Banca centrala nu are un nivel de schimb preferat pentru leu

Popa a aratat ca banca centrala nu are un nivel de schimb preferat pentru leu. „Noutatea consta in caracterul predictibil al politicii monetare si in transparenta sa, intrucit vor fi publicate estimarile BNR privind inflatia pentru opt trimestre, alaturi de o analiza care va prezenta riscurile si beneficiile“, a spus Popa. Viceguvernatorul a afirmat ca banca va continua sa foloseasca interventiile limitate asupra ratei de schimb valutar. „Vom continua sa operam, in urmatorii citiva ani, in cadrul unui regim de flotare a ratei de schimb, utilizind parametrii mai flexibili stabiliti inca din noiembrie 2004“, a mentionat oficialul BNR. Romania nu este pregatita pentru un curs liber. Analistii estimeaza ca Romania nu este pregatita inca pentru un regim de flotare libera a cursului, ca urmare a deficitului de cont curent si a riscurilor privind intrarea in tara de fonduri speculative.

Potrivit lui Popa, Romania, care si-a redus inflatia in ultimii cinci ani sub 10%, va trebui sa depuna eforturi si mai mari pentru a diminua nivelul acestui indicator pina la 2-3% in urmatorii trei, patru ani. „Credem ca stabilirea unei tinte ar putea fi utila pentru obtinerea unui proces de reducere a inflatiei, care va fi mai rapid si mai putin costisitor decit cel oferit de regimurile politicii monetare comparabile“, a adaugat Popa. Oficialii BNR au precizat ca vor incerca sa reduca inflatia la nivelul de 7-7,5% pina la finele acestui an, fata de 9,3% la sfirsitul lui 2004. Tinta stabilita pentru anul viitor va fi majorata pina la 6,5%, in cazul in care guvernul va majora TVA de la 19% la 22%.

Exportatorii pierd bani in fiecare zi

Numai in ultima luna, exportatorii au pierdut de pe urma aprecierii leului aproximativ 50 de milioane de euro, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). „Intr-o luna exportam in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca de la inceputul traiectoriei descendente a valutei am pierdut 50 de milioane de euro. De 8 luni cerem BNR sa intervina pentru oprirea cresterii leului.

Ei ne-au spus ca stiu ca se creeaza o situatie dureroasa pentru exportatori, dar de fiecare data au subliniat ca nu au mijloace de interventie“, a spus Ionescu. Oficialii BNR au opinat in diverse rinduri ca banca centrala va interveni atunci cind va fi nevoie (din ce in ce mai rar) si ca siguranta economiei nationale este mai presus de interesele exportatorilor.