çn conditiile in care pentru incalzirea locuintelor din Romania se cheltuieste cu 50% mai mult decat pentru cele din Uniunea Europeana, tara noastra va urma modelul ungar in ceea ce priveste reabilitarea termica a cladirilor si isi va intensifica eforturile pentru atragerea de fonduri externe pentru acest proiect.

a€žUna dintre principalele noastre preocupari se refera la reabilitarea termica a cladirilor, a declarat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, László Borbely.
Potrivit acestuia, Romania va urma modelul ungar, unul functional care atrage multe asociatii de proprietari si care presupune o implicare mai mare din partea autoritatilor locale. El a asigurat ca se face deja un lobby puternic la nivelul Uniunii Europene pentru a obtine fonduri pentru astfel de proiecte si se intentioneaza si modificarea legislatiei din domeniu.
Potrivit ministrului, modelul ungar presupune ca Guvernul, autoritatile locale si asociatiile de proprietari sa suporte, in parti egale, costurile reabilitarii termice a cladirilor. Romania, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Bulgaria vor solicita Comisiei Europene suplimentarea fondurilor necesare cresterii eficientei energetice a cladirilor, pana la un nivel de 25% din costuri, dupa ce oficialii europeni au propus alocarea a cel mult 7% din valoarea proiectelor. Ministrii celor sase state cu atributii in domeniul locativ au semnat in septembrie la Budapesta o declaratie comuna, in care cer Comisiei Europene suplimentarea fondurilor pentru proiectele de crestere a eficientei energetice a imobilelor.
Parlamentul European va decide, in toamna acestui an, asupra lucrarilor eligibile, cheltuielilor realizate din fonduri europene si distributiei acestora.
Constructiile din beton, mari risipitoare de energie
Potrivit unui studiu recent, tehnicienii germani au ajuns la concluzia ca blocurile din prefabricate, prezente in numar mare in peisajul arhitectonic romanesc, prezinta o serie de deficiente tehnice. Astfel, constructiile din beton cu ferestre si pereti prost izolati si cu tehnici de incalzire invechite sunt adevarati risipitori de energie. Potrivit studiului, cu cei 25 de litri de combustibil lichid la metru patrat pe an, aceste constructii consuma cu pana la 50% mai multa energie decat media cladirilor din Germania.
çn Romania au fost construite sute de mii de apartamente care fac risipa de energie inainte de a€™86. a€žBlocurile au fost facute dupa anumite norme valabile atunci. çn plus, energia era foarte ieftinaa€œ, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Liviu Daschevici. El ne-a mai spus ca dupa a€™89 izolatiile la constructii au fost mult mai bune, fiind folosit polistirenul, in loc de vata minerala cu BCA. De asemenea, presedintele ARACO este optimist in ceea ce priveste blocurile care se construiesc acum si spune ca se are in vedere, in primul rand, eficienta termica.