Incepand de astazi, comerciantii care practica vanzarile in rate nu vor mai putea umfla preturile in mod nejustificat, deoarece magazinele vor fi obligate sa prezinte clientilor nivelul dobanzii reale aferente creditelor de consum, precum si comisioanele aferente, potrivit legii privind creditele pentru consum.
Altfel spus, societatile comerciale vor fi obligate la transparenta totala, adica fiecare cost, fiecare procent, fiecare leut va trebui explicat limpede. Si toate acestea vor fi stipulate in contracte. Legea in cauza a aparut anul trecut, la putin timp dupa aparitia unei circulare (1 aprilie 2004) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prin care bancile erau obligate sa specifice in mod explicit in contractele de credit modalitatea de calcul utilizata pentru determinarea dobanzii, compatibila cu Directiva Europeana nr. 87/102/CEE. Legea referitoare la creditul pentru consum, gandita de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in colaborare cu BNR, stabileste mai multe drepturi si obligatii pentru creditori si pentru clienti, in functie de natura creditelor de consum pe care le reglementeaza.
Drept urmare, la finantarile pentru bunuri si servicii, contractul de credit trebuie sa arate in mod clar diferenta dintre pretul platibil imediat in numerar si pretul rezultat prin achitarea ratelor.
Totodata, creditorul va fi obligat sa arate in mod explicit si asigurarile care sunt necesare, iar daca alegerea asiguratorului nu este lasata la latitudinea cumparatorului, finantatorul va trebui sa precizeze costul politei de asigurare. Potrivit legii cu pricina, amenzile pentru cei care incalca aceste dispozitii variaza intre 100 de milioane si 250 de milioane de lei. Bancherii considera ca legea in cauza asigura pentru toti clientii un nivel minim necesar pentru a alege corect creditul pe care si-l pot permite. “Legea arata explicit si clar diferenta dintre creditele scumpe si cele cu costuri rezonabile pentru clienti“, spune purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, Corneliu Cojocaru.