Autoritatile romane, in frunte cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, au fost incantate de vestea primita de la Bruxelles care anunta reluarea exporturilor de carne de pui romaneasca in UE. Potrivit Mediafax, data exacta a reluarii exportului de carne de pasare va fi anuntata peste 10 zile.
Desi in opinia ministrului Agriculturii cantitatea de 10 tone de pasare exportata anual din Romania nu este foarte mare, faptul ca forurile europene au decis reluarea exportului este un semnal pozitiv. Acest lucru denota ca oficialii europeni au apreciat transparenta de care au dat dovada autoritatile romane in problema gripei aviare. Din cauza gripei aviare industria romaneasca avicola a inregistrat multe pierderi.
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) a estimat ca de la inceputul lui octombrie si pana la 20 decembrie 2005 pierderile au fost de 33 de milioane de euro. ßi in tarile UE s-au inregistrat pierderi mari de pe urma gripei aviare. Astfel, Franta a pierdut lunar aproape 40 de milioane de euro din cauza reducerii consumului autohton de carne de pasare, dar si din cauza blocarii exporturilor in 40 de tari. (M.H.)