Agentii economici au demarat scumpirea pretului la paine. Tonul este dat la Galati, unde de astazi painea va costa mai mult cu 10%, respectiv 0,05 lei mai mult, ajungand la 0,55 lei. Cresterea pretului painii nu se va opri insa aici, la sase luni de la aderare ne putem astepta chiar ca o paine de 280 de grame sa ne coste 2,5 lei, potrivit unor estimari ale Ministerului Agriculturii.

Fenomenul scumpirii painii se va extinde si catre agentii economici din celelalte judete, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan).
Motivele pentru cresterea pretului painii sunt foarte multe, sustine presedintele Rompan. Astfel, achizitia graului la un pret mai mare si cheltuielile pe care trebuie sa le suporte agentii economici cu implementarea normelor Uniunii Europene trebuie incluse in pretul painii. In plus, Aurel Popescu spune ca in 2007 sindicalistii vor face presiuni pentru cresterea salariilor, si acest lucru se va regasi in pretul de vanzare al painii.
Spre deosebire de Romania, unde salariile se reflecta in costul painii doar intr-o proportie de 16%, in Uniunea Europeana nivelul ajunge la 50%, potrivit lui Popescu.
Cresterea pretului este hotarata de fiecare agent in parte, in functie de costurile pe care le calculeaza. Din Galati, unde de azi pretul va creste cu 10%, fenomenul se va extinde catre toti agentii economici din tara. Presedintele Rompan sustine ca tendinta de crestere a costului graului va determina o majorare a pretului painii. Astfel, graul este achizitionat la moara cu 0,35 - 0,37 lei pe kilogram, in timp ce pretul painii a fost calculat la un cost al graului de 0,3 - 0,32 de lei pe kilogram.
In replica, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Petre Grigore, citat de RomNET, afirma ca pretul graului si al fainii au scazut drastic fata de nivelul inregistrat in 2004.
In 2007, painea va costa 2,5 lei
Estimarile pentru 2007 sunt destul de ingrijoratoare pentru romani. Astfel, o paine de 280 de grame ar putea ajunge la aproximativ 75 de eurocenti pe bucata, ceea ce ar insemna 2,5 lei. Aurel Popescu crede ca un astfel de pret este posibil, dar sunt multe necunoscute de care depinde aceasta crestere.
El afirma ca, desi energia si graul costa la noi la fel ca in Uniunea Europeana, pretul painii este de sase ori mai mic. Diferenta este data de salariile mici din Romania. Iar alinierea la preturile din spatiul comunitar nu se poate face foarte repede deoarece puterea romanilor de cumparare este inca mult mai scazuta fata de cea a locuitorilor Uniunii, considera Popescu. Insa, o data cu cresterea salariilor, vor creste si preturile la alimente, inclusiv la paine, deoarece se vor reflecta in costurile de productie ale acestora.
In ceea ce priveste productia de grau din tara noastra, presedintele Rompan a declarat ca nu este suficienta sa acopere cererea. De la 1 ianuarie 2007 insa, barierele vamale vor fi ridicate si procesatorii pot importa din UE faina, biscuiti si toate celelalte produse de panificatie. Din punct de vedere calitativ, productia romaneasca de grau este foarte buna, desi nivelul glutenului este mai mic decat anul trecut.