Cotatiile SIF au continuat sa scada saptamana trecuta. Toti indicii BVB au inregistrat corectii negative.
Saptamana trecuta, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o volatilitate ridicata pe toate actiunile importante, inchizand pe minus fata de vinerea precedenta, iar piata a inregistrat un soc mai puternic in sedinta de miercuri, pe fondul unei conjuncturi internationale defavorabile. Volumul total al tranzactiilor cu actiuni din piata a scazut cu 18%, pana la valoarea de 49,1 milioane de lei. In topul lichiditatii a intrat in aceasta saptamana Banca Romana de Dezvoltare (BRD), care a reusit sa devanseze SIF Oltenia si SIF Moldova. Volumul tranzactiilor cu obligatiuni la BVB a inregistrat o crestere pana la valoarea de 0,82 milioane de lei, schimburi inregistrandu-se cu obligatiunile Procredit Bank, Raiffeissen Bank, International Leasing si cu cele ale municipalitatii din Medgidia. Toti indicii BVB au inregistrat corectii negative, indicele BET-FI, care reflecta evolutia de ansamblu a celor cinci SIF, a pierdut peste 3,5% fata de valoarea inregistrata la incheierea saptamanii precedente si a ajuns la un minus de 13% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2006, iar indicii BET si BET-C au inregistrat deprecieri minore, cuprinse intre 0,38% si 0,79%.
"Saptamana trecuta, bursa a confirmat trendul descendent pe care s-a inscris de ceva vreme, foarte vizibil in cazul SIF. Pentru urmatoarele zile, ne asteptam la continuarea volatilitatii insemnate a principalelor titluri. In schimb, este posibil sa avem un interes in crestere pentru Banca Transilvania, aceasta fiind una din putinele actiuni importante la care investitorii nu cunosc convocatorul AGA de bilant", a precizat Nicu Manda, broker la SSIF Intercapital Invest Craiova.
Cotatia titlurilor TMK-Artrom Slatina s-a apreciat cu 11,43%, pana la valoarea de 23,4 lei, inregistrand una dintre cele mai importante cresteri de la bursa saptamana trecuta. Conducerea companiei a propus actionarilor ca profitul realizat in 2006, de 33,6 milioane de lei (de patru ori mai mare decat in anul precedent), sa fie folosit integral de firma si sa nu se distribuie dividende.
Santierul Naval Orsova a beneficiat, de asemenea, de un interes ridicat din partea investitorilor. Valoarea unei actiuni a atins 8,1 lei, in crestere cu 7%. Societatea estimeaza o crestere cu 50%, atat la nivelul capacitatii de productie, cat si al afacerilor, in urma fuziunii cu Servicii si Constructii Maritime Constanta. Fuziunea va permite si construirea de nave maritime, SNO construind in prezent doar nave fluviale. SIF Oltenia a incheiat inca o saptamana de scadere, pana la valoarea de 2,9 lei, cu 6,15% mai putin fata de vinerea trecuta, indreptandu-se spre minimele inregistrate in urma cu doua saptamani.
Material realizat in colaborare cu Intercapital Invest Craiova