Autoritatile romane nu au reusit sa evalueze corect licitatia pentru sistemul informatic privind TVA, iar acest lucru a cauzat prelungirea suplimentara a programului de implementare aflat oricum in intarziere, a comunicat ieri Delegatia Comisiei
Europene (DCE). Recent, presedintele Traian Basescu a atras atentia Ministerului de Finante ca nu si-a facut treaba si ca vom primi "stegulet rosu" din partea Comisiei Europene din cauza ca monitorizarea incasarilor taxei pe valoarea adaugata nu este functionala.
Cu doua zile in urma, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si-a gasit scuze la acuzele sefului statului ca ministerul pe care il conduce nu a reusit pana in acest moment sa puna la punct monitorizarea incasarilor din TVA. In fata jurnalistilor invitati la ziua sa de nastere, Vladescu a recunoscut ca exista o mare intarziere in implementarea acestui proiect, dar ca el a grabit lucrurile, licitatia pentru alegerea sistemului informatic de monitorizare fiind organizata la scurt timp dupa numirea sa in functie.
Ministrul a mai spus ca situatia a devenit complicata si din cauza verificarilor asupra modului de derulare a licitatiei solicitate de DCE.
In replica, Delegatia Comisiei Europene in Romania afirma ca "este regretabil faptul ca acest calendar a intarziat si mai mult din cauza ca autoritatile romane nu au reusit sa realizeze o evaluare corecta a licitatiei. Daca criticile atribuite ministrului de Finante se refera la rolul Delegatiei in refuzarea aprobarii unui raport de evaluare deficitar, asta inseamna pur si simplu neintelegerea acestui rol".

Guverne neglijente

"Delegatia Comisiei Europene subliniaza faptul ca autoritatile romane erau constiente de necesitatea unui asemenea proiect inca din 2002 si ca guvernele care s-au succedat intre 2002 si pana acum nu au acordat suficienta prioritate acestui aspect", se mai precizeaza in comunicatul DCE.
Din acest motiv, problema sistemului informatic necesar pentru evidentierea TVA a fost semnalata in raportul comprehensiv de monitorizare din octombrie 2005 ca un domeniu de serioasa ingrijorare, avand un calendar "deosebit de strans" de punere in practica. Problema sistemelor informatice, necesare in toate tarile membre ale Uniunii Europene pentru schimbul de date privind incasarile din TVA si accize a aparut in atentia publicului dupa o declaratie de saptamana trecuta a presedintelui Traian Basescu privind "steguletul rosu" pe care-l va primi Romania din partea Comisiei Europene la capitolul Finante publice.