Importurile de vin au fost de 37 de ori mai mari in primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta in timp ce exporturile s-au redus aproape la jumatate. Am putea spune ca romanii au prins gustul vinurilor straine sau ca de vina este productia slaba de struguri. In realitate, producatorii fac afaceri profitabile importand vin din afara, deoarece acesta este mai ieftin decat cel romanesc.

Vinurile romanesti recunoscute si peste hotare au preturi mai piperate decat cele din import.
Asa ca pana si producatorii prefera sa importe pentru a satisface cererea interna. Iar acest lucru reiese si din bilantul intocmit de Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV), unde importurile au crescut de 37 de ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Exporturile in schimb s-au redus de peste doua ori. Astfel ca importurile de vinuri s-au ridicat la peste 179.000 de hectolitri, iar exporturile au scazut la 63.000 de hectolitri. Spre comparatie, anul trecut importurile de vin au insumat aproximativ 46.000 de hectolitri, in timp ce cantitatea exporturilor era mai mare, depasind 63.000 de hectolitri. Principalul responsabil pentru aceasta situatie este, in opinia Rodicai Capatina, presedintele APEV, vremea nefavorabila de anul trecut. Inundatiile, inghetul de primavara si toamna, precum si grindina, au cauzat o productie foarte scazuta de struguri.
Aceasta a fost de doua ori mai mica fata de cea obisnuita, ne-a declarat presedintele APEV.
Afacere cu vinuri din import
Dar un alt factor care determina cresterea importurilor este pretul vinurilor din import. In timp ce un litru de vin importat din Italia costa 0,49 euro, adica vreo 1,8 lei, un litru de vin romanesc exportat in Italia ajunge si pana la 1,60 euro, fiind de trei ori mai scump. De remarcat este faptul ca anul trecut un litru de vin italienesc era mai scump de noua ori, importandu-se cu 4,37 euro.
Marea reducere de pret se datoreaza supraproductiei de vin, sustine Rodica Capatina. Prin urmare, italienii, la fel ca si alti europeni, au scazut mult din pret. Producatorii romani au mai scazut din pret doar la exporturile catre Marea Britanie si Italia, unde au fost nevoiti sa faca acest lucru din cauza competitiei mai mari. In restul tarilor europene, producatorii romani chiar au exportat mai scump decat in anul trecut. Astfel ca pentru un litru de vin romanesc nemtii au platit in acest an cu 0,15 euro mai mult decat in anul precedent. ßi finlandezilor le-am vandut in primele patru luni vin mai scump cu 0,10 euro pe litru.
Acest lucru se observa si din comparatia cantitatii de vin exportate, care desi este de aproape doua ori mai mica decat in anul trecut, valoarea sa este cam aceeasi.
Astfel ca in primele patru luni ale lui 2005 exporturile se ridicau la 6,9 milioane de euro, iar cele din acest an, desi in cantitate mai mica, valoreaza peste 5 milioane de euro. Acest lucru arata ca, desi au vandut mai putin vin, producatorii romani au incasat cam aceleasi sume, prin majorarea preturilor.