Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, aflat joi in vizita la Londra, a promis ca va asigura tranzitul gazelor rusesti "in mod gratuit" pana la semnarea de noi contracte cu Moscova privind pretul, relateaza RIA Novosti in pagina electronica, citata de Mediafax.
Iuscenko, care a discutat cu premierul britanic Gordon Brown pe tema crizei gazelor, "a subliniat ca Ucraina este dispusa sa asigure tranzitul gratuit al gazelor rusesti catre consumatorii europeni pana la semnarea unui nou acord cu Rusia privind pretul livrarilor si tranzitul", a precizat presedintia ucraineana intr-un comunicat.
Potrivit Moscovei insa, contractul ruso-ucrainean referitor la tranzit este in vigoare pana in 2011, ceea ce obliga Ucraina sa asigure tranzitul gazelor rusesti fara conditii.
Apreciind ca reluarea livrarilor este "prima prioritate" pentru consumatorii europeni, liderul ucrainean a propus "lasarea de o parte" a conflictelor comerciale.
Iuscenko l-a asigurat pe Brown ca Ucraina isi va indeplini in totalitate angajamentele in domeniul tranzitului gazelor, ca si-a onorat in totalitate datoriile pentru 2008 si ca nu lipseste decat "vointa politica" a Rusiei pentru reluarea livrarilor.