Firmele cu datorii nu vor fi introduse in cele doua companii nou-infiintate. Dezbaterile publice vor avea loc in perioada 15 iunie - 15 iulie, CE urmand sa fie notificata la sfarsitul lunii viitoare.

In urma discutiilor purtate cu Andris Piebalgs, comisarul european pe energie, ministrul economiei, Adriean Videanu, a sustinut ca Romania va notifica, la sfarsitul lunii iulie, Comisia Europeana cu privire la intentia de restructurare a sectorului de productie a energiei. "Urmeaza ca Romania sa faca o dezbatere publica pe acest subiect, intre 15 iunie si 15 iulie, apoi, la finalul lunii iulie, vom notifica oficial CE. Dupa dezbaterea publica ar putea sa apara modificari. Restructurarea va deveni efectiva spre sfarsitul acestui an. Nu vom introduce in cele doua companii (pe care autoritatile intentioneaza sa le infiinteze - n.r.) firme cu datorii", a spus Videanu.
Anticipand ca nu vor fi probleme in acest sens, Piebalgs a afirmat ca este necesara o astfel de restructurare. "Domnul ministru Videanu ne-a informat, dar CE nu a fost notificata in legatura cu restructurarea sectorului de energie, dar este clar ca o restructurare e necesara. Ma indoiesc ca vor fi divergente cu guvernul roman in legatura cu acest subiect", a afirmat Piebalgs, precizand ca, in cazul includerii Electrica in aceste companii, "nu este nevoie sa fie notificata CE, dar este mai bine, pentru a fi evitate problemele ulterioare".
Avem sanse mari pentru gazduirea ACER

In afara discutiilor legate de restructurarea sectorului energetic, cei doi oficiali au abordat si problema gazduirii la Bucuresti a agentiei europene de reglementare in energie. "Romania a aplicat prima pentru acest lucru (gazduirea agentiei - n.r.), Bucurestiul este un candidat puternic", a mai spus Piebalgs.
Dupa lansarea oficiala a candidaturii Romaniei pentru gazduirea Autoritatii Europene de Reglementare in Domeniul Energiei (ACER), EurActiv.com relata ca Videanu a incercat sa ii ademeneasca pe oficialii europeni cu garantia ca, in primii cinci ani de gazduire, Romania nu va percepe chirie, angajandu-se sa ofere imunitate diplomatica tuturor angajatilor Autoritatii, precum si scutirea de la plata TVA. Mai mult, pentru a capta atentia oficialilor europeni, Videanu a inceput sa vorbeasca, in cadrul intrunirii de la Bruxelles, despre "viata de noapte vibranta a Bucurestiului", "mancarea buna" si "vinurile excelente".

Boc: Trebuie sa folosim un mix energetic cu referire la resursa primara

In ceea ce priveste restructurarea sectorului de productie a energiei, aceasta vizeaza crearea a doua companii nationale, care sa includa o serie de active ale companiilor de profil. Referindu-se la strategia energetica, premierul Emil Boc anunta pe 28 mai ca intentioneaza sa foloseasca un mix energetic in fiecare dintre societatile de producere care se vor crea in urma restructurarii sectorului energetic, astfel incat, in final, sa rezulte doar cateva societati puternice, capabile sa concureze cu companii similare din UE.
El a precizat ca in prezent productia de energie electrica a Romaniei se realizeaza in proportie de 54,3% in centrale termoelectrice, 28,4% in centralele hidroelectrice si 17,3% in centrala nucleara de la Cernavoda, ceea ce face ca in tara noastra sa existe o situatie "unica in Europa", cand cele trei componente sunt puse practic in concurenta, dar sistemul nu este unul concurential real, pentru ca avantajeaza producatorii din sectoarele hidro si nuclear in detrimentul celor din sectorul termo.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a discutat ieri cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, si despre subventiile destinate Companiei Nationale a Huilei, intrucat la sfarsitul anului 2010 expira perioada in care acestea pot fi acordate, iar guvernul trebuie sa gaseasca o solutie.