Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti (CCIRB) critica vehement modul in care autoritatile romane au procedat pentru a adopta Codul Fiscal pe 2005.
Trecand peste faptul ca modificarea Codului Fiscal a inceput cu stangul prin incalcarea Legii nr. 571/2003 (care prevede ca modificarea Codului Fiscal nu se poate face decat cu incepere din anul urmator, si nicidecum din timpul anului in curs), repercusiunile asupra mediului de afaceri sunt destule. In primul rand, s-a creat o impresie de instabilitate legislativa, cu atat mai nociva cu cat aceasta imagine negativa a aparut exact in momentul in care Romania se straduieste sa convinga forurile europene ca actioneaza pentru imbunatatirea mediului de afaceri, pentru asigurarea predictibilitatii acestuia, precizeaza presedintele CCIRB, Victor Babiuc, care adauga ca acest Cod Fiscal ar trebui sa fie un instrument, nu o frana.
In al doilea rand, atat firmele romanesti, cat si cele straine care au activitate comerciala pentru care platesc impozite in Romania au fost puse in imposibilitatea de a-si intocmi un plan de afaceri pe 2005, dat fiind ca abia la 1 iunie au reusit sa afle ce sume vor trebui sa plateasca la bugetul de stat. Totodata, lipsa de coerenta si de perspectiva in abordarea problemelor fiscale a afectat activitatea bursiera si pe cea a bancilor, inclusiv modul in care populatia a privit aspectele legate de economisire.
Si asta in ciuda faptului ca, de 15 ani, atat comunitatea de afaceri, cat si populatia, in general, au asteptat cu nerabdare scaderea fiscalitatii in Romania, fiscalitate care atingea oricum una dintre cele mai inalte cote din Europa.