Pentru ca micii intreprinzatori nu au acces la credite, dat fiind faptul ca nu au bunuri cu care sa-si garanteze imprumuturile, vor fi infiintate societati de microcreditare, potrivit unui proiect de act normativ. Societatile in cauza trebuie sa aiba un capital minim de 200.000 de euro si sunt obligate sa-si angajeze auditori financiari independenti pentru a le monitoriza activitatea.
Proiectul de lege propune un termen de doi ani pentru atingerea plafonului de capital social minim si sase luni pentru angajarea auditorului financiar.
Societatile de microfinantare pot doar sa acorde credite, dar nu si ipotecare, imobiliare sau de consum. Nu au voie sa atraga depozite sau alte fonduri rambursabile, se mai arata in proiectul de lege. Totodata, o societate de microfinantare nu poate folosi in denumire, antet sat acte emise cuvintele “banca“, “national“, “stat“, “roman“ sau orice derivate ale acestora.
Suma maxima ce poate fi imprumutata solicitantilor este de 25.000 de euro (echivalent in lei), iar perioada de rambursare a banilor este de 5 ani.
Statisticile oficiale arata ca numarul persoanelor fizice si juridice ce intentioneaza sa imprumute sume de 25.000 de euro, in mod regulat, pentru a-si dezvolta o afacere, este de aproape 113.000, iar cererea cumulata de microcredite este estimata la un portofoliu de aproximativ 565 de milioane de dolari.