Acuzele aduse bancii centrale de catre deputatul liberal Dan Radu Rusanu, potrivit carora majorarea impozitelor ar fi determinata de actiunile institutiei, sunt cel putin exagerate, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Recent, Rusanu a afirmat ca majorarea deficitului de cont curent, care a determinat masuri de crestere a unor impozite si taxe, a fost generata, in mare parte, de liberalizarea prea brusca a cursului valutar de catre Banca Nationala a Romaniei. Potrivit oficialului bancii centrale, aprecierea leului in ultima parte a anului trecut nu a influentat deficitul de cont curent, pentru ca evolutiile cursului au un efect asupra balantei de plati dupa o perioada de cel putin trei-patru luni.
a€žSe poate afirma ca BNR a lucrat cu doua unitati de masura diferite, una pana la 15 noiembrie si alta dupa aceasta data. Masura liberalizarii cursului nu trebuia introdusa brusc de catre BNR, ci constant incepand din 2004 si in corelatie cu reducerea dobanzilor. Dobanzile de pe piata bancilor comerciale sunt de trei ori mai mari decat rata inflatiei, ceea ce face ca intreprinzatorii sa nu poata lua credite pentru investitiia€œ, a spus Rusanu.
La aceste acuze, oficialul BNR a raspuns ca dobanzile se afla in-tr-un proces de scadere. De altfel, BNR a promis in vara trecuta ca va anunta reduceri ale dobanzii de referinta din doua in doua saptamani. Iar acest lucru s-a si intamplat, chiar daca nu neaparat la acest interval de timp. Totodata, dupa reducerile dobanzii de referinta, si bancile comerciale au mai umblat la dobanzile practicate pentru credite. Chiar si asa, dobanzile sunt in continuare destul de mari.
Vasilescu a mai contestat si afirmatiile lui Rusanu privind relatiile dintre BNR si Guvern. a€žBanca centrala apare ca o Â'zana bunaÂ' numai cand economia merge bine, in perioadele in care deficitul de cont curent si cursul sunt stabile, si acuza Guvernul, oricare ar fi acesta, pentru aspectele negative din economie, sugerand masuri restrictivea€œ, a mai spus Rusanu.
çn replica, Vasilescu a spus ca politicile guvernamentale si cele ale BNR trebuie corelate, pentru ca asa a fost dintotdeauna.