Cedarea participatiei BCR a insumat circa 75% din veniturile incasate din privatizari si administrare ale AVAS in guvernarea 2004-2008, perioada in care a vandut diverse companii, atragand in Romania investitori importanti precum Ford, alte firme din portofoliu fiind insa amanate sau lichidate.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat in ultimii patru ani companii importante precum Automobile Craiova, Electroputere Craiova, Electrica Muntenia Sud sau Foradex, in schimb negocierile si procedurile initiate pentru vanzarea gigantilor industriali din Brasov, Rulmentul, Tractorul si Nitramonia au ramas fara succes, companiile intrand in lichidare.
Privatizarea altor companii, estimata sau anuntata pentru aceasta perioada, a fost amanata din diverse cauze, printre numele transferate urmatoarei guvernari fiind Antibiotice, Oltchim, Salrom, complexurile energetice din bazinul Olteniei, Avioane Craiova sau IAR Ghimbav.
In aceste conditii, vanzarea participatiei de la Banca Comerciala Romana (BCR) a totalizat aproximativ trei sferturi din veniturile Autoritatii generate din activitatea de privatizare si administrare in ultimii patru ani (valoarea pentru 2008 reprezinta estimari ale AVAS, remise agentiei MEDIAFAX la sfarsitul lunii noiembrie, n.r.).
AVAS estimeaza ca va incasa 1,73 miliarde lei in 2008, din care 1,54 miliarde lei din privatizare si administrare. Autoritatea a incasat din aceste activitati suma de 690,9 milioane lei in 2007, 8,1 miliarde lei in 2006 si 288,99 milioane lei in 2005. Cumulat, suma incasata de AVAS din privatizari si administrare in ultimii patru ani ar totaliza circa 10,631 miliarde lei.
Veniturile institutiei provin atat din valorificarea de active bancare sau creante, cat si din privatizare si administrare a participatiilor statului, in aceasta categorie o pondere importanta fiind asigurata si de incasarea de dividende.
La sfarsitul lui 2005, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR. Privatizarea a fost finalizata in octombrie 2006, cand Erste Bank a virat suma aferenta tranzactiei, statul roman incasand 2,2 miliarde de euro (7,8 miliarde lei) pentru actiunile detinute la banca.