Formalitatile vamale vor fi eliminate la 1 ianuarie 2007 pentru marfurile transportate peste Dunare in urma unui acord incheiat recent intre reprezentantii vamilor din Romania si Bulgaria, informeaza Autoritatea Nationala a Vamilor.
Decizia se refera la procedurile vamale care trebuie indeplinite pentru aplicarea uniforma a legislatiei vamale comunitare dupa data aderarii la UE a celor doua state. Documentul include principalele responsabilitati ale celor 11 birouri vamale amplasate pe malul romanesc al Dunarii si ale celor opt birouri de pe malul bulgaresc. Aici, marfurile transportate intre Romania si Bulgaria vor face dovada statutului comunitar prin prezentarea unui document intocmit in conformitate cu Regulamentul Vamal Comunitar, care va fi vizat de biroul vamal din portul de plecare.
Atunci cand marfurile sunt transportate pe Dunare din alt stat membru in Romania sau Bulgaria sub regimul de tranzit comunitar intern nu va fi necesara nicio dovada specifica cu privire la statutul comunitar. (R.M.)