Parerea analistilor este ca fostul pesedist Valeriu Steriu este o rezerva valoroasa pentru postul de ministru al Agriculturii. Valeriu Steriu (45 ani) a recunoscut, intr-o emisiune TV, ca a fost nemultumit de faptul ca nu a fost numit ministru al Agriculturii in guvernarea PD-L-PSD din 2009. "Cand l-au pus pe Ilie Sarbu ministru, am fost suparat", a recunoscut Steriu la Antena 3, dovedind ca acuzatia lansata la adresa sa de Ilie Sarbu, ca ar fi oportunist si umbla numai dupa functii, nu e chiar lipsita de temei.
De asemenea, Steriu a mai spus ca au fost oameni in partid care l-au dezamagit, printre ei numindu-l pe Ilie Sarbu.
"Ilie Sarbu m-a dezamagit. Este un om cu care, pana la un moment dat, am colaborat", a declarat el, tinand sa precizeze ca dintr-un partid nu se pleaca numai din suparare.
Steriu a mentionat ca nu ar putea sa intre in PD-L sub nicio forma. "Domeniul pe care il reprezint este unul de stanga. Nu puteam sa merg la PD-L", a declarat el, intrebat de ce s-a indreptat spre grupul independentilor condusi de Gabriel Oprea, fostul lui coleg de partid si nu s-a inscris direct in PD-L, daca sustine ca a demisionat din PSD pentru ca nu-si putea duce la bun sfarsit proiectele in domeniul agriculturii pe care si le-a propus.
Valeriu Steriu este unul dintre cei mai buni specialisti ai Romaniei pe probleme de agricultura. El a fost senator in mandatul 2004 - 2008, demisionand din Senat in 2005 pentru a indeplini urmatoarele atributii:
• Vicepresedinte ROMALIMENTA (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara): lobby si reprezentarea Industriei Alimentare pe in raport cu Parlamentul si Guvernul; proiectarea unei campanii nationale pentru sprijinirea productiei alimentare in vederea dezvoltarii concurentei externe.
• Presedinte A.P.R.I.L (Asociatia Nationala din Industria Laptelui): fondator, presedintele Consiliului Director (15 CEO ai companiilor procesatoare de lapte nationale si multi-nationale in Romania: Danone, Friesland, Campina, Covalact, Hochland etc.), activitate elaborata intre 1998-2001 si 2005-2009.
• Vicepresedintele Grupului Dorna responsabil cu: operatiuni si dezvoltare; coordonare proiecte de extindere si investitii; coordonare proiect national "EUROFERME"; coordonare activitati logistica si comercial.
Cartea de vizita si experienta il recomanda pe Valeriu Steriu pentru un post de decizie in domeniul agriculturii. Steriu este la fel de bine vazut ca alti pesedisti de frunte - Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Ionut Bazac, pe care insusi presedinte Traian Basescu i-a laudat public si ar fi vrut sa-i aiba in tabara sa.