Utilizarea telefoanelor mobile pe termen indelungat creste riscul aparitiei tumorilor la creier, potrivit unui nou studiu publicat de cercetatorii suedezi.
Dupa cum informeaza ABC News, Consiliul olandez pentru Sanatate anuntase anul trecut ca un studiu realizat la nivel mondial a demonstrat ca nu exista nici o "dovada clara" ca radiatiile produse de celulare si de emitatoarele radio-tv ar fi daunatoare organismului uman. De asemenea, un experiment care a durat patru ani, realizat de specialistii britanici, a aratat ca nu exista nici o legatura intre folosirea celularelor pe termen lung si cele mai comune tipuri de tumori.
Cu toate acestea, cercetatorii de NIWL (National Institute for Working Life - n.r.) au precizat ca au studiat efectele utilizarii telefoanelor mobile pe 905 persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, care au fost diagnosticate cu tumori maligne la creier, descoperind o legatura intre acestea.
"85 de persoane din cele 905 au folosit telefoanele mobile sau telefoanele wireless de timpuriu. Noi am reusit sa demonstram ca exista o crestere notabila a riscului pentru aparitia tumorilor pe partea capului unde se tine telefonul cel mai mult", se arata in studiul mentionat.
Profesorul Kjell Mild, care a condus acest experiment, a precizat ca cifrele obtinute demonstreaza ca utilizatorii de celulare care participa la 2.000 de ore de apeluri, in intreaga viata, prezinta un risc cu 240 la suta mai mare de aparitie a unei tumori maligne pe partea pe care este folosit aparatul.
"Riscul poate fi redus daca se utilizeaza o optiune hands-free", a declarat Mild. Totodata, el a precizat ca studiul sau este cel mai mare realizat pana in prezent pentru utilizatorii de telefonie mobila din Suedia, tara unde serviciile de acest gen au fost introduse in 1984.