Londra, Roma sau Paris sunt doar cateva dintre marile capitale ale Uniunii Europene unde studentii craioveni pot merge la studii. Universitatile celebre din Europa au devenit de la 1 ianuarie 2007 accesibile tinerilor craioveni.
O data cu intrarea in UE, portile universitatilor de prestigiu ale Europei s-au deschis si pentru oltenii care vor putea studia in orice tara europeana, iar diplomele le vor fi recunoscute si echivalate. In Uniunea Europeana, multe universitati percep taxe de studiu, spre deosebire de Romania, unde invatamantul superior este gratuit, dar taxele de scolarizare platite de studentii romani care vor sa invete in statele membre vor scadea. Pana acum, in invatamantul universitar din statele UE se percepeau taxe de peste zece mii de euro pentru studentii de la portile Uniunii, singura modalitate a studetului autohton de a ajunge in bancile marilor universitati fiind obtinerea unei burse. Pentru studentii membri ai UE, taxele scad cu mai mult de jumatate. Un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie il costa pe studentul oltean intre 9.054 si 21.954 de lire sterline, la care se adaugau 10.000 de lire sterline pentru cazare. Acum, viitorul student european va achita doar 3.000 de lire sterline pe an pentru a studia la una dintre universitatile britanice.
Taxe de cateva sute de euro la universitatile europene
In Olanda, cei care vor sa urmeze cursurile universitare si provin din tari membre ale Uniunii Europene vor avea de platit 1.500 de euro pe an pentru orice facultate. Pana acum, un roman care voia sa mearga la Universitatea din Utrecht scotea din buzunar de patru ori mai mult pentru o facultate de trei ani si zece mii de euro pentru cea de medicina, taxele pentru studentii necomunitari fiind diferite in functie de profilul disciplinei studiate. Un caz aparte printre universitatile olandeze il constituie cea din Amsterdam. Aceasta a scazut tariful pentru romani de la 9.000 de euro la 1.500 de euro. La universitatile din Italia taxele au scazut de la patru mii de euro pe an la numai 500. Astfel, la Universitatea din Bologna, un roman va plati o taxa egala cu cea de la o facultate din Craiova, de 500 - 550 de euro. Mai ieftin decat in Banie se poate studia la Universitatea din Innsbruck - Austria, unde anul de studiu costa 400 de euro pentru studentii membri UE, iar pentru cei din afara Uniunii 750 de euro.
Master in Anglia mai ieftin ca la Craiova
Cu toate ca nu este membra a Uniunii Europene, Elvetia ofera reduceri substantiale pentru studentii comunitari. La Universitatea din Geneva, un an de studii costa aproximativ 2.200 de franci elvetieni pentru studentii din UE, in timp ce pentru extracomunitari taxa este de 10.750 de euro. Si pentru studiile postuniversitare unitatile de invatamant superior europene ofera preturi mai mici decat cele autohtone. Din primele zece universitati din Europa in anul 2006, cinci sunt din Anglia, iar un master la una dintre aceste universitati il va costa pe proaspatul student european putin peste 200 de euro pe an, fata de 411 euro, cat platea anul trecut. La facultatile din cadrul Universitatii din Craiova, studentul trebuie sa scoata din buzunar 16 milioane de lei, adica peste 450 de euro.
Universitatile din Craiova, campioane europene la taxe
In timp ce universitatile din statele UE reduc tarifele pentru romani, taxele la facultatile din Craiova cresc de la an la an. Un student al uneia dintre facultatile Universitatii din Craiova, care in urma concursului de dosare nu a intrat pe unul dintre putinele locuri subventionate, va trebui sa plateasca pentru instruirea sa 18 milioane pe an, adica peste 500 de euro, iar pentru cursurile unui master absolventii de facultate trebuie sa dea 16 milioane de lei. Mult mai piperate sunt taxele Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova, unde studentii trebuie sa scoata din buzunar 35 de milioane de lei pentru a urma cursurile Facultatilor de Medicina, Medicina dentara si Farmacie. Specializarile Facultatii de Moase si Asistenta Medicala sunt mai ieftine, 20 de milioane de lei, si dureaza numai patru, respectiv trei ani.
Studentii UE pot invata gratis la Craiova
Taxele UMF pentru studentii straini le egaleaza pe cele europene pentru studentii din afara Uniunii, acestia trebuind sa scoata din buzunar 360 USD pe luna, plata efectuandu-se anticipat pe minimum trei luni. Studentii din unele tari cum ar fi Afganistan, Arabia Saudita, Angola, Iran, Irak, Cambogia, China, India, Siria, Somalia, Tunisia, Congo sau Vietnam trebuie sa achite la inscriere taxele scolare pentru tot anul. In plus, daca studentii straini raman in Romania pe perioada vacantelor, acestia va trebui sa plateasca 109 USD pe luna, adica 3,67 USD pe zi.
Studentii europeni pot invata gratis la universitatile craiovene daca trec de criteriile de admitere pentru ca in Romania invatamantul superior este gratuit.
Universitatile pe net
Newcastle University (Anglia) - www.ncl.ac.uk
UCL London's Global University (Anglia) - www.ucl.ac.uk
Oxford University (Anglia) - www.admissions.ox.ac.uk
Universitatea Cambridge (Anglia) - www.cam.ac.uk
Utrecht University (Olanda) - www.uu.nl
Maastricht University (Olanda) - www.ssc.unimaas.nl
Universita degli studi di Bologna (Italia) - www.unibo.it
Universite de Geneve (Elvetia) - www.unige.ch
Universitatea din Amsterdam (Olanda) - www.uva.nl
Universitatea din Innsbruck (Austria) - www.uibk.ac.at