Comisia Europeana (CE) a aprobat Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) al Romaniei. Acesta este unul dintre documentele pe baza carora vor fi acordate Romaniei, in perioada 2007-2013, finantari europene in suma de 19,67 miliarde de euro.
"Pornind de la situatia socio-economica actuala si de la nevoile de dezvoltare pe termen lung ale Romaniei, CSNR are ca obiectiv general utilizarea Instrumentelor Structurale in scopul reducerii disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in anul 2015", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Dezvoltarea infrastructurii de baza la standarde europene, cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti, dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania, consolidarea unei capacitati administrative eficiente si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate figureaza printre prioritatile identificate.
La inceputul anului, MEF a transmis CE, dupa aprobarea documentelor de catre Guvern, Cadrul Strategic National de Referinta si sapte Programe Operationale.

Peste 19 miliarde de euro pana in 2013

Comisia Europeana va aloca Romaniei, in perioada 2007-2013, pentru realizarea strategiei CSNR, o suma totala de circa 19,67 miliarde de euro, dintre care 19,21 miliarde de euro pentru obiectivul "Convergenta" si 0,46 miliarde de euro pentru "Cooperare teritoriala europeana". In cadrul obiectivului "Convergenta" este necesara cofinantare nationala estimata la 5,53 miliarde de euro, constituita atat din surse publice, 77% din totalul cofinantarii, cat si din surse private cu un procent de 23%. Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care a finalizat negocierile privind Cadrul Strategic National de Referinta. (A. Stefan)