Aderarea la Uniunea Europeana va aduce romanilor si impunerea unor modificari in ceea ce priveste anumite obiceiuri si traditii neaose plaiurilor mioritice. Astfel, dupa impunerea anesteziei pentru porcii taiati de Ignat, romanii vor trebui sa se conformeze si normelor europene in ceea ce priveste fabricarea casnica a tuicii si a rachiurilor de fructe. Potrivit noilor modificari ale Codului Fiscal, cantitatea anuala de tuica si rachiuri de fructe fabricata pentru consumul propriu, prevazuta de normativele in vigoare pentru fiecare gospodarie va fi incepand cu 1 ianuarie 2007 de 50 de litri. In plus, producerea licorilor bahice romanesti se va putea face in gospodarie numai cu conditia ca instalatiile de distilare sa fie in conformitate cu normele sanitar-veterinare si de siguranta a alimentelor. O prima conditie impusa fabricantilor artizanali de bauturi spirtoase este inregistrarea la organele Fiscului a instalatiilor de producere a tuicii si rachiurilor de fructe. "Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, toate gospodariile individuale care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri de fructe au obligatia de a se inregistra la administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, iar cele care realizeaza astfel de produse pentru consumul propriu, au obligatia de a inscrie in declaratie si cantitatile estimate a fi obtinute la nivelul unui an", se precizeaza in prevederile Legii nr.343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal. In plus, proprietarii de cazane de tuica au obligatia de a solicita organelor fiscale sigilarea instalatiilor proprii de fabricare a bauturilor spirtoase, pe toata perioada in care acestea nu sunt utilizate. In cazul in care taranii nu isi vor sigila instalatiile mentionate- care musai sa fie de tip alambic si nu dintre cele cu coloane!- Fiscul va considera ca gospodariile gasite in culpa au produs in continuare prastina, palinca si alte sortimente de "tarii" in toata perioada in care cazanele cu pricina nu au fost sigilate.

Sigilarea si desigilarea cazanelor de tuica, doar cu acordul Fiscului

In momentul in care romanii ce detin instalatii de fabricare a spirtoaselor vor dori sa le puna in functiune, noua legislatie romana conforma cu cea comunitara ii obliga sa solicite in scris organelor fiscale desigilarea respectivelor instalatii, in cererea facuta trebuind sa fie mentionate atat cantitatea, cat si tipul de materie prima ce urmeaza a fi prelucrata in cazanul de tuica, precum si perioada in care alambicul va fi in stare de functionare. Aceeasi procedura birocratica este strict obligatorie si in momentul scoaterii "din productie" a instalatiilor taranesti de fabricare a rachiului, situatie in care proprietarul cazanului va trebui sa ceara tot in scris Fiscului resigilarea instalatiei. Totodata, noile modificari legislative stipuleaza faptul ca gospodariile individuale nu pot efectua operatiuni de prestari de servicii, deci nici de fabricare a tuicii pentru alte gospodarii care nu detin astfel de instalatii. In cazul in care anumite familii de romani detin materia prima necesara distilarii de spirtoase, dar nu au cazane "omologate", acestea se pot adresa numai "antrepozitelor fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri de fructe", dupa cum specifica noile modificari ale Codului Fiscal.