Comisia Europeana va propune, in luna septembrie, crearea unui nou permis de sejur pe teritoriul Uniunii pentru a-i atrage pe imigrantii cu inalta calificare. Numit "cartea albastra" si inspirat de "cartea verde" americana, documentul va permite titularului sa se deplaseze pe tot teritoriul UE.

In acelasi timp Bruxelles-ul spera sa-si amelioreze pozitia in fata concurentei dintre tarile industrializate pentru ca UE sa ramina competitiva si sa compenseze imbatrinirea demografica.

Potrivit autoritatilor de la Bruxelles, jumatate dintre imigrantii cu diplome univesitare din tarile mediteraneene ale Orientului Mijlociu si ale Africii de Nord locuiesc in Canada si in Statele Unite, in timp ce in Europa se afla circa 87% dintre cei care nu au studii superioare.

Mai multe tari UE au impus, in ultimii ani, conditii care au favorizat imigratia selectiva. Marea Britanie, de exemplu, vrea sa impuna din acest an un sistem de puncte pentru a-i selectiona pe cei care vor sa lucreze in Anglia. Franta a adoptat un document numit "competente si talente" pentru a-i atrage pe strainii cu diplome, pe artisti si pe cei mai buni sportivi.

Proiectul Comsiei Europene are insa de rezolvat o dilema: trebuie sa defineasca muncitorul cu calificare superioara in functie de salariul sau, ca in Olanda, sau dupa diplomele obtinute?