Unita Asigurari, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata asigurarilor, a ramas temporar fara obiectul muncii chiar inaintea campaniei RCA. Motivul - compania nu a anuntat noii actionari ai societatii catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. CSA a sanctionat ieri compania de asigurari Unita cu interzicerea temporara a activitatii de asigurare, intrucat noii actionari ai societatii, doua companii ale grupului Unita, nu au solicitat si nu au obtinut aprobarea institutiei.
Decizia CAS opreste temporar activitatea de asigurare si reasigurare de la nivelul sucursalelor, filialelor, agentiilor, precum si tuturor altor puncte de lucru ale acesteia, desfasurarea activitatii de asigurare si/sau de reasigurare, subscriere de noi riscuri si incasarea de prime aferente acestora, pana la data aprobarii de catre CSA a noii structuri a actionariatului, a membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului. "Aceasta decizie a fost luata in urma constatarii faptului ca noii actionari ai societatii (Uniqa International Beteiligungs - Verwaltungs GmbH si Uniqa International Versicherungs Holding GmbH) nu au solicitat si nu au obtinut aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, conform legislatiei in vigoare. Totodata, s-a constatat ca pe 3 noiembrie noii actionari au numit noi membri ai Consiliului de Supraveghere si i-au revocat pe cei existenti, iar in pe 17 noiembrie, noul Consiliu de Supraveghere, neaprobat de CSA, a numit noi membri ai Directoratului societatii si i-a revocat pe cei existenti" se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Modificarea statutului si a actului constitutiv al SC Unita Vienna Insurance Group SA fara avizul ori aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - cu privire la noua structura a actionariatului, noii membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului - reprezinta o incalcare a prevederilor Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Normelor privind autorizarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 6/2007. Societatea are, totodata, obligatia ca, in termen de trei zile de la data comunicarii deciziei, sa notifice toti intermediarii in asigurari cu care colaboreaza cu privire la interzicerea temporara a desfasurarii activitatii de asigurare si la faptul ca acestia nu mai pot subscrie riscuri noi in numele si pe seama SC Unita Vienna Insurance Group SA si nu mai pot incasa primele de asigurare aferente acestora.
Uniqa a finalizat procesul de achizitionare a Unita la inceputul lunii noiembrie, dupa ce, in luna iunie a semnat cu Vienna Insurance Group contractul pentru preluarea a 100% din capitalul social al companiei.