Ministerul Agriculturii spune ca detinatorii de stocuri de grau umfla artificial pretul graului, astfel ca si painea este mai scumpa. Statul nu poate interveni in piata, astfel ca marii comercianti creeaza presiune asupra sectorului de panificatie. La randul lor, marii depozitari acuza statul de politici dezastruoase in agricultura, fapt ce ar fi dus la scaderea suprafetelor cultivate cu grau. Muritorii de rand trebuie sa suporte o paine tot mai scumpa.

Zilele trecute, producatorii din domeniul panificatiei explicau de ce au fost nevoiti sa creasca pretul painii, chiar si cu 50% la unele sortimente (painea integrala). Ei sustineau ca dupa ce marii cumparatori de pe piata au dus la export graul romanesc, pe piata interna s-a creat o adevarata criza a graului. Pretul acestei materii prime pentru panificatie a crescut spectaculos de peste doua ori in numai cateva luni. Cei din industria de panificatie mai spuneau ca, in prezent, comerciantii de grau au profitat de lipsa graului si au urcat pretul de la 0,4 lei pana la 0,9 lei pe kilogram, fara TVA.

Ministerul Agriculturii da vina pe depozitari

La cererea GdS, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca pe piata graului se manifesta doua fenomene: "O cerere crescuta din partea comerciantilor care achizitioneaza cantitati semnificative de pe piata si le directioneaza catre zonele portuare, in vederea exportului; pretul de vanzare (al graului - n.r.) in crestere: exista oferte de 800-850 de lei pe tona plus TVA, care pot asigura un anumit grad de profitabilitate pentru detinatorii de stocuri de grau, dar creeaza presiune asupra sectorului de procesare (morarit-panificatie)".
Daniela Giurca, director general in cadrul Ministerului Agriculturii, spune ca depozitarii incearca sa vanda la preturi ridicate: "In prezent, pe piata interna exista cantitati suficiente de grau. Problema este ca detinatorii de stocuri importante de grau sunt rezervati in a vinde, asteptand evolutii favorabile ale pretului in piata sau fac oferte de vanzare la preturi ridicate (peste 210 euro pe tona)". Ministerul de resort mai spune ca preturile se stabilesc liber pe piata, in functie de cerere si oferta si ca statul nu poate interveni.

"O sa vina vremea cand 210 euro pe tona li se va parea ieftin!"

Marii detinatori de depozite de cereale spun si ei ca pretul graului este reglat de piata, ca raport intre cerere si oferta si ca pretul graului va mai creste in perioada urmatoare.
"Daca un produs este cerut pe piata, atunci el se scumpeste. Cererea si oferta regleaza pretul. Ce spune Ministerul Agriculturii este treaba lui. Noi nu opunem presiune pe procesatorii din panificatie. Dar cand acesti procesatori cumparau graul la pret de nimic de la tarani, atunci de ce nu s-a sesizat nimeni. De ce nu cumpara din alta parte mai ieftin? Este adevarat ca graul se vinde cu 210 euro pe tona, dar in viitor unora li se va parea ieftin 210 euro pe tona. Mai tarziu vor regreta acest pret, pentru ca tendinta este de crestere pe plan mondial. Au fost ani cand graul s-a vandut la noi si cu 275 de euro pe tona", a spus, pentru GdS, Mihai Anghel, unul dintre marii depozitari de cereale din regiune. El este de parere ca producatorii (fermierii) si taranii si-au vandut cantitatile care au fost de vanzare, iar ceea ce mai este pe piata il tin in depozite sau hambare pentru la anul, cand se anunta o productie mai mica de grau, fiind insamantate suprafete mai mici
"Nu este vina nici a producatorilor de grau, nici a comerciantilor, ci a guvernelor care s-au perindat in 20 de ani pe la conducerea tarii, ca au facut dezastru in agricultura. Daca se creau fermieri adevarati in acesti 20 de ani, acum dadeam de mancare intregii Europe. Dar la noi cresc balarii pe camp, iar la aia media este de 5.000 de kilograme de grau la hectar. De ce credeti ca nu vor cei din Europa sa producem noi? Ca sa aduca ei mizeriile lor la noi in tara, sa ni le vanda noua", a mai spus Mihai Anghel, patronul Cerealcom.

In concluzie, painea va fi mai scumpa

Din toata aceasta batalie a graului castiga fermierii care mai au grau de vanzare si depozitarii care pot dicta in mod liber pretul, dar pierd procesatorii din domeniul panificatiei, care se aprovizioneaza cu materie prima la preturi mai mari. Cel mai mult pierde omul de rand care s-a trezit deja cu painea scumpita. Si se va mai scumpi, dupa cum spun cei mai importanti producatori din piata.