Firmele doljene de consultanta in proiecte pe fonduri europene sau de stat nu sunt clasificate dupa seriozitate. De multe ori se intampla ca banul public sa fie cheltuit pentru a face "curatenie" ca unele proiecte intocmite heirupistic de particulari sa fie aprobate.

Consultanta in domeniul proiectelor finantate prin fonduri europene sau de la guvern este descrisa drept o chestiune "sensibila" in ceea ce priveste firmele din acest segment de activitate. Motivul este simplu: unele dintre acestea intocmesc proiecte de calitate, care primesc punctaj mare, si sunt aprobate, altele se concentreaza pe cantitate, insa nimeni nu poate oferi certitudini privind firmele serioase si cele neserioase. In cel mai bun caz, sunt oferite sfaturi.
"In ceea ce priveste proiectele, din punct de vedere numeric stam bine. Din punct de vedere al calitatii proiectelor, ramane de vazut. Nu pot sa garantez pentru seriozitatea altora, iar daca ma intrebati ce-i spun unui primar, spre exemplu, care intreaba despre firma de consultanta cu care sa lucreze, raspunsul este invariabil acelasi: va trebui sa faca licitatie, conform legii. Noi facem incercari de a-i ajuta pe cei care ne cauta, dar mai mult cu sfaturi", a explicat Marilena Bogheanu, directoarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala SV Oltenia.
Cum se descurca primarii doljeni? Cateva exemple: Sorin Voinea, primarul comunei Negoi, a declarat ca, in ceea ce priveste un proiect pe Ordonanta nr. 7 privind dezvoltarea infrastructurii in mediul rural, a intocmit documentatia si a depus-o fara sprijinul unei firme de consultanta. Nicu Tabacu, primarul din comuna Varvoru de Jos, nu a mai apelat la consultanta, nemultumit de o experienta din anii trecuti. "Am lucrat la inceput, dupa care am renuntat la firmele de consultanta si le-am cerut proiectantilor cu care fac proiectul tehnic sa colaboram si la intocmirea cererii de finantare. Petre Dorobantu, edilul-sef din comuna Desa, a depus un proiect integrat, in valoare de 2,5 milioane de euro, cu sprijinul Directiei Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj.
In cine sa ai incredere?

Nici aceasta directie din cadrul CJ nu face recomandari privind firmele locale de consultanta eficiente. Nu pentru ca nu ar sti, ci din cauza riscului de a aparea acuzatii de favoritism, potrivit explicatiilor directoarei Ileana Majina. "Noi nu recomandam pe nimeni, consiliile locale sunt cele care decid cu cine lucreaza in urma licitatiilor pe care le organizeaza. La solicitare, noi le stam la dispozitie cu asistenta tehnica. De multe ori facem verificarea calitatii proiectelor. Pot sa va spun, spre exemplu, ca analiza cost-beneficiu este un punct slab de foarte multe ori. La fel si cererea de finantare. De multe ori le spunem ce sa faca sa castige puncte, astfel incat proiectul sa fie aprobat. Noi am avut 77 de proiecte aprobate la nivelul judetului Dolj, 43 dintre acestea sunt deja in executie si pot sa va spun ca 99% dintre ele au fost scrise de noi", a precizat Majina. O consecinta a situatiei din domeniul consultantei este ca angajatii platiti din bani publici muncesc pentru ca niste particulari sa incaseze comisioanele ce variaza intre doi si zece la suta din valoarea unui proiect.
Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al IMM-urilor particulare si patronul unei firme de consultanta doljene, sustine ca problemele apar tocmai din cauza faptului ca nu exista o diferentiere a societatilor dupa seriozitatea de care au dat dovada. "Este bine ca beneficiarul sa fie atent cand alege consultanta, sa verifice istoricul unei firme, spre exemplu, sa vada daca a derulat astfel de proiecte in trecut care au fost aprobate. Ma afecteaza pentru ca o societate mai putin pregatita vine la o licitatie si ofera pretul cel mai mic, castiga, intocmeste un proiect care este respins fiindca nu e de calitate si e normal ca apoi cel care a pierdut proiectul sa priveasca neincrezator firmele de consultanta", a declarat Cristea.