Retailerul de mobila Mobexpert, controlat de omul de afaceri Dan Sucu, a dat in judecata compania kika, pentru incalcarea dreptului de proprietate industriala, prin folosirea unui slogan protejat de compania romaneasca. "Din cate stiu eu, sloganul este inregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.). Iar ei, din toate sloganurile din lume, l-au ales tocmai pe acesta", a declarat Şucu. Potrivit avocatului Alexander Popa, care reprezinta interesele Mobexpert in procesul cu kika, retailerul austriac utilizeaza sloganul "Mii de idei pentru amenajarea dormitorului", foarte apropiat cu cel folosit in trecut de retailerul roman "Mii de idei frumoase care nu sunt neaparat scumpe" si inregistrat la OSIM. "Am fost deranjati de aroganta kika, care a intrat de curand pe piata romaneasca (la sfarsitul anului trecut) si nu a facut o minima verificare daca atinge vreun drept de proprietate industriala anterior protejat", a spus Popa.
Si Sucu s-a aratat dezamagit de atitudinea retailerului austriac. "Am cheltuit foarte multi bani ca sa ne protejam sloganurile si nu mi se pare corect ca jucatorii noi veniti pe piata sa ne foloseasca sloganurile", a spus Sucu.
Ulterior, Mobexpert a transmis un comunicat in care a confirmat deschiderea unei actiuni in judecata impotriva kika, privind incalcarea drepturilor de proprietate industriala si concurenta neloiala, motivand plangerea prin folosirea de catre competitor a unui slogan care "copiaza in mare masura un slogan al Mobexpert", inregistrat si protejat de OSIM, fapt care poate genera confuzie la nivelul consumatorilor.
"Imi pare rau ca am fost nevoiti sa ajungem in acest punct. Respectam concurenta loiala si ne place sa credem ca functionam intr-o piata civilizata, in care regulile sunt respectate. Recunoastem traditia si experienta celor de la kika. Tocmai de aceea, ne este imposibil sa acceptam utilizarea unor practici incorecte, care contravin flagrant regulilor competitiei loiale", a declarat, in comunicat, Dan Sucu, presedintele si proprietarul grupului Mobexpert.
Contactati de MEDIAFAX, kika nu au dorit sa comenteze si au spus ca si vor exprima pozitia, printr-un comunicat de presa.
Procesul se judeca la Tribunalul Bucuresti, avand ca termen data de 27 ianuarie.
Mobexpert este cel mai mare retailer de mobila si decoratiuni interioare din Romania. Principalii concurenti ai grupului pe piata romaneasca sunt IKEA, Elvila, Staer si kika.
Retailerul austriac a deschis primul magazin din Romania in decembrie 2008, in urma unei investitii de 31 de milioane de euro. Magazinul este amplasat in proiectul imobiliar West Park din apropierea Bucurestiului.