Specialistii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda in aceasta perioada achizitionarea carnii de miel si altor produse alimentare numai din locuri autorizate sau inregistrate sanitar veterinar. Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate. Fiecare directie sanitara veterinara va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare numai pentru o perioada de 10 zile, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului respectiv. Cetatenii care achizitioneaza miei vii din tirguri de animale autorizate sanitar veterinar ii pot sacrifica in astfel de spatii.

Mieii, fara cap

Potrivit ANSVSA, mieii pot fi sacrificati in gospodariile populatiei daca proprietarul anunta medicul veterinar atunci cind doreste sa sacrifice animalele si preda medicului veterinar crotalia animalului sacrificat. Carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consumul propriu. Ovinele sacrificate, cu virsta de peste 1 an, se vor putea comercializa numai dupa confiscarea craniului, maduvei spinarii, splinei si a ileonului. Carnea provenita de la ovinele sacrificate in gospodariile populatiei este destinata strict consumului propriu, dar proprietarul trebuie sa fie asistat de un medic veterinar.

Fara oua de rata

Comercializarea oualor de rata in piete este interzisa in perioada Sarbatorilor Pascale, a anuntat ANSVSA, care precizeaza si ca nu vor fi admise pentru comercializare ouale cu coaja crapata. Vor fi admise pentru consumul public numai ouale marcate cu data ouatului si daca sint insotite de un certificat de sanatate publica veterinara. De asemenea ouale trebuie sa fie depozitate si comercializate in spatii care asigura temperatura corespunzatoare.

In perioada 1-9 aprilie, la nivelul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene va fi asigurata permanenta personalului sanitar veterinar, inclusiv in zilele de simbata si duminica. Pentru sesizarea unor aspecte nedorite in comercializarea produselor alimentare ANSVSA pune la dispozitie linia telefonica gratuita 0800826787.