Legea nr. 239/2005 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor modifica mecanismul de calcul al tarifului de monitorizare datorat Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de furnizorii de comunicatii electronice si servicii postale.
Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a declarat ieri ca, „pentru a stabili o baza de calcul justa a tarifului de monitorizare, noua lege le ofera furnizorilor, incepand cu 2006, posibilitatea de a plati tariful de monitorizare doar in functie de veniturile realizate din activitatile de comunicatii electronice sau posta“.
Noul mod de calcul se va aplica din 2006 si le va oferi furnizorilor doua optiuni. Pe de o parte, calcularea tarifului de monitorizare ca procent din intreaga cifra de afaceri, iar pe de alta parte, calcularea ca procent din veniturile rezultate doar din activitatile de furnizare de retele si servicii de comunicatii electronice sau de servicii postale.
Tariful de monitorizare anual datorat de ANRC pentru activitatea de supraveghere si control pe pietele de comunicatii electronice si servicii postale se calculeaza in prezent nu numai in functie de veniturile realizate din activitatile desfasurate pe aceste piete, ci si in functie de veniturile furnizorului, indiferent de activitatea din care provin. Acest tarif reprezinta, in acest moment, un procent fix de 0,1 din totalul cifrei de afaceri pe anul anterior fiecarui furnizor.