Cu pretul platit pentru doar un metru patrat de teren in Cartierul Primaverii, adica 3.500 de euro, se poate cumpara o mica mosie, de 5-6 hectare, in Teleorman si de 10-12 hectare in Vaslui, arata expertul imobiliar Artur Silvestri. In opinia sa, aceasta situatie repre-zinta un paradox, intrucat "intr-o tara unde se deplange de atata vreme "deficitul de locuinte", era cu putinta a se cumpara o gospodarie, uneori destul de bine constituita, cu doar 2.000-3.000 de dolari americani, adica la jumatate decat cea mai insalubra garsoniera fara confort din cele mai rau famate cartiere din Bucuresti". Aceste preturi platite pentru mosiile taranesti pe la inceputul deceniului s-au modificat insa.
Silvestri sustine ca "astazi case taranesti disponibile la valori de mai putin de 10.000-12.000 de euro sunt o raritate, dar aceasta este doar o "scumpire" ce rezulta din cresterile de pret pe ansamblul pietii imobiliare, si nicidecum nu traduce o "apreciere" in termenii bursieri".
Sumele de bani care au modificat, uneori galopant, piata imobiliara rurala provin, si in acest caz, din vanzarea de proprietati, explica Silvestri in materialul din "Monitorul Imobiliar".

Terenul agricol si faneata, in vizorul speculatorilor

Silvestri mai spune ca la tara se urmareste spre a se cumpara aproape tot ce se poate vinde. Astfel, terenul agricol este cautat de catre speculatori, care au auzit ca dupa integrare va fi o afacere mare si se grabesc astazi sa cumpere ieftin si sa castige intreit, daca nu inzecit, considera expertul imobiliar. ßi faneata, acolo unde maine-poimaine s-ar putea sa vina "investitorul" ca sa construiasca "vile" si "case de vacanta" in regiuni pitoresti care nu au nici alimentare cu apa, nici retea de gaze naturale, uneori nici chiar legatura la linia de curent electric, este in atentia speculatorilor imobiliari, potrivit lui Silvestri. Acestia mai sunt interesati si de fasiile de pamant din jurul soselelor, care, prin manevre ce implica primaria si consilierii, vor intra in intravilan, vor deveni "construibile" si vor fi cautate de un alt "investitor" pentru benzinarie, motel, han ori "salas complex pentru camionagii", potrivit lui Silvestri. (M.H.)