Multi investitori straini, in special cei care au adus in Ro­­mania marile retele de hipermarketuri, se arata ne­multumiti de pretul tere­nu­rilor de la noi din tara, situat ade­seori peste nivelul din alte tari europene.
"Pretul platit pentru te­ren in Romania l-a depasit, recent, pe cel din majoritatea tarilor est-europene. In une­le cazuri, peste limita la care este profitabil sa deschizi chiar si locatii importante", a declarat directorul general al real-Hypermarket Roma­nia, John Rix, citat de Me­diafax.
ßi directorul general Kauf­land, Gunter Grieb, sus­­tine ca "pretul terenurilor este exagerat in comparatie cu celelalte tari. A crescut in spe­cial in ultimii trei ani". De asemenea, managerul retelei de magazine de dis­count Profi, Caius Crisan, sustine ca terenul este foarte scump in raport cu puterea de cumparare, ceea ce deter­mina o perioada lunga de re­cuperare a investitiei. Repre­zentantii retelelor de maga­zine fac o com­pa­ra­tie si spun ca preturile pe metru patrat din zona cen­trala a capitalei sunt uneori mai ridicate com­parativ cu centrul Zürichului.
Iar pretul terenurilor este in continua crestere. Recent, compania imobiliara Eurisko a previzonat pentru acest an cresteri ale preturilor tere­nu­rilor in toate orasele im­por­tante din Romania.
Astfel, estimarile analis­ti­lor imobiliari indica pentru Cluj cresteri de pret cu circa 20%, ajungand la 40-200 de euro metrul patrat in afara localitatii, in timp ce in Bra­sov, cresterea preconizata este de 50%, pana la 200-700 de euro metrul patrat in oras si 10-100 de euro in afa­ra. In Ploiesti, un metru de teren in zona DN1 vari­aza in­tre 20 de euro si 50 de euro.
Pe de alta parte, o analiza realizata de CB Richard Ellis (CBRE) pentru piata imo­biliara din capitala arata ca in urmatoarele 12-18 luni pre­turile vor creste usor, dar intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut. Potrivit da­telor CBRE, in primul se­mes­tru al anului preturile terenurilor s-au majorat in medie cu 25-50%, ca ur­mare a avansului sem­ni­fi­ca­tiv al cererii si diminuarii nu­marului de suprafete dispo­nibile.)