Ca afacerea cu melci este profitabila o dovedesc chiar cotatiile internationale la bursele produselor agricole, potrivit carora pretul de referinta se situeaza intre 3,5 si 5 euro pe kilogram. In ceea ce priveste costurile demararii unei astfel de afaceri, acestea sunt in functie de “pretentiile“ fiecaruia. De pilda, cel mai mic modul de la care poate fi pornita afacerea costa in jur de 6.000 de euro.

Descrisa pe Internet ca fiind o afacere profitabila si de viitor, sericicultura - cresterea melcilor - a prins contur si in Romania. Inceperea unei astfel de afaceri necesita, in primul rand, imprejmuirea locului cu o plasa speciala, crearea unor straturi cu vegetatie pe minimum 1.600 mp si a unei suprafete de 500 mp cu hrana suplimentara (culturi cu morcov, floarea-soarelui si trifoi), precum si amenajarea unor alei in jurul acestor straturi.
“Costurile sunt in functie de suprafata alocata pentru cresterea melcilor. Cel mai mic modul, de la care poate fi pornita afacerea, este de 2.000 mp, iar investitia aferenta este, estimativ, de 6.000 - 6.500 de euro, fara T.V.A si taxe vamale“, ne-a declarat Edit Lupu, proprietara fermei “Casa melcului“ din Botosani. Ea a precizat ca “popularea se face primavara, iar amenajarile incep cu 8-9 luni inainte“. Dintre speciile comestibile, cele mai cautate sunt Helix Aspersa. Cresterea melcilor presupune intretinerea culturilor, irigarea zilnica a suprafetelor de teren si evitarea pierderilor.

Din al doilea an se vand peste 3 tone

Cantitatea de melci vandabila cu incepere din al doilea an de la infiintarea crescatoriei este de cel putin 3 tone in viu, la o greutatea optima de 14-15 grame, si un pret de referinta situat intre 3-5 euro/kg, stabilit conform cotatiilor internationale la bursele produselor agricole.
In ceea ce priveste riscurile care apar la o astfel de ferma, specialistii in domeniu spun ca 95% dintre pierderi provin de la o insecta care determina melcul sa iasa din cochilie si sa se deshidrateze din cauza soarelui.

Chinezii au dat orezul pe melci

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Melci din Bucuresti, Ion Bejan, a precizat ca “aceste delicatese se cauta pe piata vestica, in Franta, Italia, Spania, chiar daca cei mai mari consumatori sunt chinezii si americanii“. Si cum romanii nu prea consuma melci, productiile obtinute merg la export.
In Romania exista in prezent aproximativ 250 de ferme, cele mai multe aflandu-se in zona Timisoarei, in jur de 150, in zona Bucuresti fiind aproape 70 de astfel de crescatorii si langa Bucuresti aproximativ 38.
Cei care vor sa-si infiinteze ferme de melci pot sa-si ia credite agricole pe care sa le considere cofinantare la proiecte Sapard.
Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, creditele se vor acorda pe baza unor planuri de afaceri, costurile suportate de ministerul in cauza fiind de pana la 3%, procent care acopera intocmirea dosarelor si a planului de afaceri.