La sfarsitul lunii trecute, sindicatul din cadrul SC InterOil Oradea a trimis o adresa conducerii Bunge Romania, prin care a inaintat o oferta de cumparare a fabricii de ulei. InterOil Oradea a fost inchisa definitiv de grupul Bunge in luna iulie, demarand un plan pentru disponibilizarea a 126 de angajati. Desi sindicalistii au declarat in mai multe randuri ca inchiderea societatii s-a facut unilateral si cu incalcarea Contractului Colectiv de Munca, Bunge nu a tinut cont de acest fapt si a purces la inchiderea fabricii si la disponibilizarea angajatilor incepand cu luna in curs.
Pavel Maghiar, liderul de sindicat al InterOil Oradea, ne-a declarat ca, la sfarsitul lunii trecute, a fost contactat de un investitor bihorean care si-a aratat intentia de a achizitiona fabrica de ulei si de a pastra locurile de munca si productia societatii oradene. "Investitorul respectiv a facut o oferta de 3,6 milioane de euro catre Bunge, dublul sumei cu care grupul american a cumparat InterOil in 2003. Investitorul a mandatat sindicatul sa poarte negocierile cu americanii. Numai ca Bunge nu s-a aratat interesat de pastrarea locurilor de munca in Oradea si nici de oferta pe care i-am inaintat-o. Ba, mai mult, in toate adresele pe care le-am primit luna aceasta, ni se aminteste ca sindicatul nu este indreptatit sa cumpere fabrica si nici nu au dorit sa negocieze direct cu investitorul. Prin urmare disponibilizarile continua, ultima etapa a acestora urmand sa se incheie pe 12 octombrie. Nici nu am terminat negocierile cu privire la salariile compensatorii ca Bunge a si inceput dezmembrarile in societate: o linie PET, rezervoarele de azot, se fac deja evaluarile de utilaje care urmeaza a fi trimise la fabrica de la Buzau. Aceste lucruri demonstreaza ca niciun moment americanii nu au dorit sa vanda fabrica, desi s-au jucat cu noi de-a adresele, dandu-ne sperante false. Strategia lor a fost una de taraganare, in timp ce dezmembrarea si disponibilizarea erau, in fapt, obiectivul principal. Adevarata intentie a lui Bunge si a altora ca ei este de a distruge economia romaneasca pentru obtinerea de profit, nu conteaza daca se inchid fabrici rentabile, daca oamenii raman pe drumuri. Tot ceea ce vor ei este sa castige acum cat mai mult din vanzarea de terenuri", a conchis liderul de sindicat.
Intrebat daca sindicatul va da in judecata grupul Bunge pentru incalcarea CCM, in cazul in care acesta nu le va da disponibilizatilor 24 de salarii compensatorii, Pavel Maghiar ne-a declarat ca cei de la conducerea InterOil au reusit sa bage zazania si in randurile sindicatului.
"Se pare ca zicala 'dezbina si stapaneste' s-a potrivit si la noi. Oricum, cei care am ramas intentionam sa actionam in justitie pe Bunge si sa ne cerem drepturile. Trist este ca nu mai suntem sustinuti nici de Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, asa cum am fost sustinuti la inceput. Oricum, vom continua lupta, nu ne vom lasa", a precizat reprezentantul InterOil.