(Continuare)

"Ponta poate fi un politician de calibrul lui Iliescu si Basescu, dar trebuie sa treaca proba timpului"

- Evz: Intre Traian Basescu si Crin Antonescu pe cine ati vota? Dar intre Victor Ponta si Elena Udrea?
- Sebastian Ghita: Eu mi-as fi dorit sa vad o confruntare intre Ion Iliescu si Traian Basescu. Cred ca ar fi fost un meci politic spectaculos. Doar cei doi au marcat Romania pe o perioada mai mare de 4 ani. Victor Ponta poate fi un politician de calibrul celor doi. Trebuie insa sa treaca proba timpului.

- Nu ne-ati raspuns la intrebare!
- Va spun altceva decat vreti sa auziti dvs...Dar ca sa nu para ca ocolesc prea mult raspunsul va zic ca in alegerile din 2004 l-as fi votat pe Traian Basescu!

- Proiectele economice, care presupun alocari de la buget, par blocate din vina administratiei. PSD este de un an la guvernare, iar investitiile straine scad. Dvs. puteti vorbi din interiorul sistemului, de ce nu merg lucrurile?
- Informatiile dvs. nu sunt reale. Toate proiectele care au nevoie de co-finantari de la buget sunt finantate. Ma refer la proiectele pe fonduri UE.Blocajele vin din alta parte. Suntem obligati sa mentinem in fata FMI un deficit bugetar mic. Acest lucru nu permite Statului sa atraga resurse suplimentare, nici pentru investitii proprii, nici pentru a impulsiona masiv atragerea de fonduri UE. Veti vedea la sfarsitul anului, cand absorbtia va fi mult crescuta. Atunci veti vedea ca s-au facut si investitii cu fonduri europene. Oricum mecanismele s-au imbunatatit, iar autoritatile de management lucreaza acum cu viteza maxima.

- Rosia Montana si gazele de sist sunt doua proiecte vitale pentru Romania?
- Gazele de sist reprezinta un proiect strategic economic si politic. Exploatarile de la Rosia Montana si Certej sunt doua oportunitati economice. Avem in tara cea mai mare mina de aur din Europa, avem aproape 50 miliarde USD echivalent in aur. E o crima sa nu- l exploatam. Din ce vreti sa facem scoli, spitale, camine de batrani etc.? Toate tarile isi exploateaza resursele naturale, doar ca trebuie negociate conditii economice si de mediu cat mai bune.Personal, apreciez ca e important un curent ecologist in Romania. Dar nu in dauna dezvoltarii generatiilor viitoare.

- Ca om de afaceri, puteti sa ne spuneti trei masuri pe care ar fi trebuit sa le ia guvernul USL si nu le-a luat?
- Unu: cresterea plafonului de garantii guvernamentale pentru Eximbank si CEC. Dar am inteles ca au negociat cu FMI si a crescut la 8 miliarde USD. Doi:reducerea termenelor si conditiilor de calificare la licitatiile si apelurile de proiecte cu fonduri UE.Inteleg ca pana la sfarsitul anului ANRMAP si CNSC vor veni cu modificari de legislatie. Si trei:implicarea Guvernului prin prezenta premierului si a ministrilor in grabirea proiectelor de infrastructura din judete. Ma refer la proiectele de apa si canal pe mediu, cele ce vizeaza licitarea si lucrarile pe programul operational regional si altele. Sunt programe de zeci sau sute de milioane de euro in fiecare judet. Trebuie grabite pentru ca doar asa luam banii de la UE.

- O ultima intrebare: cititi Evenimentul Zilei? De ce?
- EvZ este o platforma care gazduieste mai multe idei si personalitati din Dreapta gandirii politice si e important ca politician social-democrat sa cunosti bine si argumentele celor care nu gandesc exact ca tine. In ciuda provenientei mele din mediul de afaceri, consider ca echilibrul social este generator de dezvoltare durabila. Astept de la EVZ mai multa analiza si mai putina inclinare spre o zona sau alta a esicherului politic. Oricum, cred ca EvZ scoate in fiecare zi un ziar mai bun si ma bucur pentru asta.